Linkovi

Putin: Sankcije su "ucena"


Ruski predsednik Vladimir Putin smatra da su zapadne sankcije Rusiji "ucena".
Ruski predsednik Vladimir Putin smatra da su zapadne sankcije Rusiji "ucena".

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je da će američke sankcije protiv Rusije dovesti do pogoršanja odnosa između dve zemlje i naneti štetu poslovnim interesima i SAD i Rusije.

Putin se osvrnuo na nove zapadne sankcije Moskvi tokom posete Brazilu samo nekoliko sati pošto je predsednik Barak Obama objavio uvođenje novih sankcija ruskim bankama i ruskim energetskim kompanijama zbog podrške koju Moskva pruža proruskoj separatističkoj pobuni u Ukrajini.

„Sankcije imaju efekat bumeranga i nema sumnje da će gurnuti američko-ruske odnose u ćorsokak i izazvati ozbiljnu štetu dugoročnim nacionalnim interesima kako američke vlade tako i američkog naroda“, rekao je Putin novinarima tokom posete Brazilu.

U današnjem saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova rečeno je da Rusija neće tolerisati „ucenu“ SAD, kao i da Moskva zadržava pravo da preduzme sopstvene protivmere. U istom saopštenju kaže se da je Evropska unija podlegla pritisku Vašingtona da i ona preduzme dodatne mere.

Juče u Beloj kući, predsednik Obama je istakao da je više puta apelovao na Moskvu da preduzme korake za ublažavanje krize, ali da ni jedna američka preporuka do sada nije prihvaćena.

U saopštenju Sekretarijata za finansije navodi se da se prema novim merama zabranjuju nova američka poslovanja sa dve velike ruske državne kompanije – Novatekom, ruskim proizvođačem prirodnog gasa i naftnim gigantom Roznjeftom. Takođe se ograničava njihov pristup finansijskim tržištima.

Sankcije će pogoditi i osam ruskih firmi koje se bave proizvodnjom oružja, kao i preduzeće koje upravlja ključnom lukom na Krimskom polustrvu.

XS
SM
MD
LG