Linkovi

Život u pustinji izbliza


Pustinja Sonora
Pustinja Sonora

Reč pustinja obično asocira na predeo oskudan vegetacijom, sa ekstremno visokim temperaturama, na pesak ili popucalu zemlju, malo padavina i svega nekoliko životinjskih vrsta. Sve u svemu predeo u kome baš I nema nešto interesantno da se vidi.

Pustinja Sonora, koja se proteže jugozapadnim delovima Sjedinjenih Država i obuhvata severozapad Meksika, je nešto potpuno drugačije. Zbor raznovrsnosti biljnog i životinjskog sveta u pustinji Sonora je pre nekoliko godina otvoren jedinstveni muzej.

Duž tri kilometra duge staze može se videti više od 60 hiljada biljaka prilagođenih pustinjskom načinu života. Te biljke se razmnožavaju I opstaju širom pustinje Sonora, u kojoj praktično nema padavina.. Dobar primer za to kaže inženjer hortikulture Džon Veins, je tzv “pustinjsko gvozdeno drvo”.

“Može da preživi ekstremne suše, može da se potpuno sasuši i posle izvesnog vremena ponovo iznikne. I taj proces se stalno ponavlja. ."

Veins kaže da postoji dobar razlog zbog kojeg je ovaj zoološki vrt svetskog nivoa ujedno I botanička bašta.

"Ovde imamo puno različitog rastinja iz regiona jer želimo da posetioci vide da se životinje nalaze u prirodnom okruženju I da biljke imaju društvo. To je međusobna povezanost.."

Jedna staza u pustinjskom muzeju Sonora vodi pored litice protkane pećinama. Na samom vrhu litice, sedi kralj životinja. Kada se pećini priđe sa zadnje strane tu se nalazi stakleni zid, i stiče se utisak da je planinski lav na dohvat ruke.

Takvih i sličnih prizora u pustinjskom muzeju Sonora ima više od 200.

Direktorka marketinga Rozmari Prodzik kaže da je focus na životinje u njihovom prirodnom staništu veoma popularan.

"Turistička organizacija Trip Advisor, je na osnovu mišljenja i ocene posetilaca, naš muzej stavila na deveto mesto u svetu. Posetioci su obični ljudi poput vas i mene, za koje je obilazak muzeja postao dragoceno iskustvo i koji su shvatili da se radi o pravom dragulju."

Muzej takođe predvodi u naporima za očuvanje celog regiona koji obuhvata pustinju Sonora, i nastoji da ispuni svoju misiju i da podstakne ljude da žive u harmoniji sa prirodom.
XS
SM
MD
LG