Linkovi

Železara Smederevo prodata kineskom Hestilu


Zelezara Smederevo
Zelezara Smederevo

Vlada Srbije prodala je danas Železaru Smederevo kineskoj kompaniji Hestil, koja je najavila da joj je plan da železara bude najkonkurentnija u Evropi

Uz pravi vatromet, Vlada Srbije i kineska kompanija Hestil potpisali su danas kupoprodajni ugovor za Železaru Smederevo. Za sumu od 46 miliona evra Hestil je preuzeo 98 imovinskih delova Železare, obavezao se na investiciju od najmanje 300 miliona evra i zadržavanje svih 5.000 radnika.

Tom prilikom premijer Srbije Aleksandar Vučić je poručio da je ovo važan dan za celu Srbiju, i najavio mogući dolazak predsednika Kine Si Đinpinga u Smederevo, krajem juna:

"Mnogo truda, mnogo sastanaka – od Vašingtona, Londona, Istanbula, Tel Aviva, nema gde ih nismo imali po pitanju Železare. Na svakom mestu. Do gotovo svih sastanaka koje smo sa našim kineskim prijateljima imali, svi su imali veze sa Železarom. Mi kao mala zemlja, sa našim novcem, našim fondovima, našim znanjem, našom tehnologijom ne bismo mogli da sačuvamo Železaru."

Predsednik Hestila Ju Jong je poručio da je plan te kompanije da srpska čeličana bude najkonkurentnija u Evropi, kao i da će ponuditi priliku za zaposlenje svim trenutno zaposlenima u Železari.

"Prilikom svake posete Srbiji osećamo da je zemlja puna snage i vitalnosti. I zadivljen sam njenim brzim ekonomskim i društvenim razvojem. Verujem da se to može pripisati zajedničkim naporima kreativnog i vitalnog srpskog naroda, kao i izuzetnog rukovođenja i vizije budućnosti Vlade Srbije.

Otpravnik poslova ambasade Kine Lu Šung izjavio je da je ovo prva kineska investicija u jedno veliko srpsko preduzeće i dodao da je time strateško partnerstvo Kine i Srbije podignutu na viši nivo. Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović izrazila je uverenje da će dolazak Hestila preporoditi grad.

XS
SM
MD
LG