Linkovi

Protest opozicionih stranaka u Prištini


Protest opozicionih stranaka u Pristini, Kosovo 17. april 2015.
Protest opozicionih stranaka u Pristini, Kosovo 17. april 2015.

U organizaciji opozicionih stranaka u Prištini održan protest, sa kojeg je, između ostalog, zatražena nezavisnost rada Ustavnog suda i radio televizije Kosova.

U organizaciji opozicionih stranaka u Prištini je danas održan protest sa kojeg je oko pet hiljada ljudi zatražilo nezavisnost rada Ustavnog suda i radio televizije Kosova, smanjenje cene električne energije i rešavanje statusa Trepče. Protest je protekao bez incidenata.

"Lopovi u zatvor, a ne u vladu“, "Sa lopovima nema države", "Asocijacija srpskih opština jednaka podeli Kosova", "Želimo posao", "Želimo hleb" - pisalo je na transparentima koje su tokom protesta nosile pristalice opozicionih stranaka na Kosovu.

Pored protivljenja formiranju Zajednice srpskih opština, učesnici protesta tražili su i smanjenje cene električne energije, neuplitanje vlade Kosova u rad Ustavnog suda i javnog servisa RTK i rešavanje statusa Trepče.

Protest je počeo ispred hotela Grand u centru Prištine, odakle su učesnici krenuli ka Ustavnom sudu Kosova, gde su deo zgrade suda obojili u crno zbog toga što je, kako su kazali, "pravosuđe na Kosovu zavijeno u crno".

Protest je zatim nastavljen ispred Elektrodistribucije gde su razbili nekoliko strujomera u znak protivljenja nedavnim poskupljenjima struje.

Sledeća destinacija bio je kosovski javni servis RTK, zbog kako je rečeno uticaja vlasti na Radio televiziju Kosovo.

Skup pod nazivom "Oslobođenje države od zarobljavanja", organizovale su tri opozicione partije na Kosovu - Pokret samoopredeljenje, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo. Učesnici protesta bili su i lideri ovih partija Visar Imeri, Ramuš Haradinaj i Fatmir Ljimaj, koji su se na kraju protesta ispred zgrade Vlade Kosova obratili okupljenima.

“Došli smo da kažemo ne zakonima koji služe nekolicini ljudi. Došli smo da kažemo ne vlasti koja radi samo u svom interesu. Došli smo da kažemo ne vlasti koja ne vidi i ne poštuje svoje građane”, rekao je Ramuš Haradinaj

Ovo je treći protest opozicije u ovoj godini. Prethodna dva puta protestovalo se protiv bivšeg ministra Aleksandra Jablanovića, koji je napadače na raseljene Đakovčane 6. januara ove godine nazvao divljacima.

“Organizacija ovih protesta je jedini način da se suprotstavimo ovoj Vladi. Uspostavili smo jednu novu demokratsku tradiciju i ona je uspešna u realizaciji naših zahteva. Januarski protest je jedan veliki uspeh, od tog protesta ministar ispred Srpske liste koji je na svom jeziku izrazio svoj politicki fašizam prema Albancima izbačen je i nije više ministar u Vladi Republike Kosova”, rekao je Visar Imeri iz Pokreta samoopredeljenje.

Tokom protesta okupljeni su nosili zastave Albanije, a mogle su se videti i zastave takozvane velike Albanije. Centralne ulice bile su zatvorene za saobraćaj, a protest je protekao bez incidenata.

XS
SM
MD
LG