Linkovi

Presuda Mubaraku u novembru


Bivši egipatski predsednik Hosni Mubarak na bolničkom krevetu tokom transporta iz bolnice u sudnicu
Bivši egipatski predsednik Hosni Mubarak na bolničkom krevetu tokom transporta iz bolnice u sudnicu

Sudija tokom današnjeg ročišta u sudnici ispunjenoj do poslednjeg mesta rekao da on i članovi tima tužilaštva još nisu završili obradu dokaza u tom slučaju, što je oko 160 hiljada kucanih strana...

Egipatski sud odložio je do novembra presudu u procesu protiv bivšeg predsednika te zemlje Hosnija Mubaraka, koji je optužen za saučesništvo u ubistvu demonstranata tokom pobune 2011, zahvaljujući kojoj je i zbačen s vlasti.

Sudija je tokom današnjeg ročišta u sudnici ispunjenoj do poslednjeg mesta rekao da on i članovi tima tužilaštva još nisu završili obradu dokaza u tom slučaju, što je oko 160 hiljada kucanih strana.

Suđenje je do sada već odlagano nekoliko puta.

Mubarak, njegov ministar unutrašnjih poslova i još šest visokih bezbednosnih zvaničnika optuženi su da su naredili ubistvo stotina demonstranata. Bivši predsednik je zbog svoje uloge u ovom slučaju osuđen na kaznu doživotnog zatvora 2012, ali je godinu dana kasnije oslobođen i nalazi se u kućnom pritvoru, u jednoj vojnoj bolnici, gde čeka rezultate novog procesa.

Od tada, Egipat je imao demokratske izbore, ali je vojska pomogla u svrgavanju izabranog predsednika Mohameda Morsija, kada je podržao Ustav, za koji su mnogi Egipćani verovali da je naklonjen islamistima.

Bivši šef obaveštajnih službi Hosnija Mubaraka - Abdel Fatah al-Sisi - sada je predsednik Egipta.

XS
SM
MD
LG