četvrtak, 11. februar 2016

Aktuelno

Imigranti o Obaminoj pobedi

Imigranti koji podržavaju predsednika Obamu nadaju se da će on u naredne četiri godine da reformiše imigracionu politiku

Bedž sa natpisom "Hispanci za Obamu"Bedž sa natpisom "Hispanci za Obamu"
x
Bedž sa natpisom "Hispanci za Obamu"
Bedž sa natpisom "Hispanci za Obamu"
Elizabet Li
Los Anđeles je jedna od najvećih i najraznovrsnijih imigrantskih zajednica u Sjedinjenim Državama. U njoj žive ljudi iz Južne Amerike i država sa oboda Tihog okeana. Saradnica Glasa Amerike Elizabet Li je obišla imigrantske zajednice širom grada i prikupila njihova reagovanja na izbornu pobedu predsednika Baraka Obame.

Naizgled je to još jedan uobičajen radni dan u Los Anđelesu, ali je budućnost filipinskog imigranta i studenta Džastina Detora sada malo svetlija.

Školarine se povećavaju, tako da sam zaista bio zabrinut za svoju budućnost. Ali mi činjenica da je Obama predsednik uliva veću nadu.“

Detoro, poput velikog broja imigranata u Los Anđelesu, nema dozvolu za stalni boravak. Takvi imigranti ne mogu da dobiju federalnu pomoć za školovanje i ne mogu legalno da se zaposle. Oni podržavaju predsednika Obamu i nadaju se da će on u naredne četiri godine da reformiše imigracionu politiku.

„Samo da uspe sa takozvanim Zakonom snova, da bi svi studenti koji su se uselili sada zaista mogli da srede dokumenta.“

Iako je imigracija važna tema među Latinosima, Sara Martinez i mnogi imigranti iz drugih zemalja su saglasni u pogledu najvažnije stvari u Obaminom programu.

Ekonomija pre svega. Mislim da treba da sredi ekonomiju.“

„Znam da će to biti teško, ali se nadamo da će doći do napretka“, kaže Obamin pristalica Džudi Kang.

Piter Vang je glasao za Mita Romnija.

„Imao sam na umu promenu posle četiri godine. Da Sjedinjene Države počnu da se vode iz drugačije perspektive.“

Ipak, Vang kaže da nije previše razočaran što njegov kandidat nije pobedio na izborima. On vidi i koristi od toga što je Obama predsednik, naročito na svetskoj sceni.

„On je prvi crni predsednik, tako da iz rasne perspektive, svet može da vidi da su Sjedinjene Države uistinu demokratska zemlja. Bez obzira da li je neko beo ili crn, svako može da bude predsednik ako ima dovoljnu biračku podršku.“

Predsednik Obama će imati još četiri godine da sprovede politiku zahvaljujući kojoj će - prema očekivanjima mnogih građana i imigranata – život u Sjedinjenim Državama biti bolji i za njih i za njihove potomke.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
10.02.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE