Linkovi

Predsednica Brazila osvojila drugi mandat


<strong>Lionel Messi,&nbsp;</strong>euros milioni&nbsp;74
<strong>Lionel Messi,&nbsp;</strong>euros milioni&nbsp;74

Brazilska predsednica Dilma Rusef osvojila je drugi mandat kao liderka pete najmnogoljudnije zemlje na svetu.

Prema prebrojanih 98 odsto glasova za Rusef se opredelilo 51,5 odsto ukupnog biračkog tela.

"Reizbor je glas nade, posebno u cilju unapređenja akcija onih koji upravljaju. Znam da je to poruka naroda kada ponovo glasaju za istog lidera. To je poruka koju čujem sa birališta. Zato želim da budem mnogo bolja predsednica nego što sam bila do sada", poručila je predsednica Brazila.

Levičarka Rusef osvojila je najveći broj glasova u prvom izbornom krugu početkom ovog meseca, ali nije osvojila preko 50 odsto glasova.

U drugom krugu se takmičila protiv ekonomiste Asia Neveša, koji je dva puta vršio dužnost guvernera druge najmnogoljudnije savezne države u Brazilu.

"Živ sam više nego ikada, ispunjen sam nadom više nego ikada. Osećam da smo na kraju ove kampanje ispunili svoj zadatak. Još jednom kažem ‘Sao Paulo’, jer to je kako se srcem i dušom osećam. Borio sam se za pravednu stvar, ostvario sam zadatak, ne gubim veru. Zahvaljujem na svemu - svim Brazilcima”, rekao je Neveša.

Izborni ishod se tumači kao odobravanje rada Radničke partije, koja se nalazi na čelu zemlje od 2003. Partija je, kako se smatra, zaslužna za širenje socijalnih programa i podizanje do nivoa srednje klase miliona siromašnih Brazilaca.

XS
SM
MD
LG