Linkovi

Voće i povrće umesto lekova


veggies
veggies

Program u Vašingtonu daje pacijentima ono što uglavnom ne mogu sebi da priušte, da bi poboljšali svoju ishranu i zdravlje.

Hrana je lek. To je ono što su desetine pacijenata sa niskim primanjima otkrile kroz program „Voće i povrće na recept“. Kada posete jedan od četiri zdravstvena centra u Vašingtonu, pacijenti dobiju više od zdravstvenog pregleda. Dobiju informacije o ishrani, učetvuju u časovima kuvanja, i vežbaju. Takođe im se prepisuju recepti – ali ne za lekove, nego za sveže voće i povrće.

Da bi dodala više ukusa u dinstano povreće, instruktorka priprema i pesto od bosiljka. Pacijenti ne samo da gledaju kako se zdrava hrana priprema ... nego je i probaju. Stručnjaci objašnjavaju hranljivu vrednost različitih vrsta voća i povrća koje su dostupne svake sezone i zašto je bolje da se jede više svežih proizvoda umesto obrađene i konzervirane hrane.

U poslednje četiri godine, u programu je učestvovalo više od 1000 pacijenata i njihovih porodica“, kaže dirketorka kompanije DC Greens Loren Šveder Bil.

Pacijenti i njihove porodice nisu jedini koji imaju koristi od programa...

„Doktori su nam rekli da im ovaj program omogućava da tretiraju pacijente onako kako su oduvek želeli“.

Kada provedu vreme sa pacijentima izvan doktorskih ordinacija, zdravstveni radnici su u mogućnosti da im objasne kako mogu da promene svoj stil života.

Kada smo u stanju da objasnimo pacijentima kako da poboljšaju svoju ishranu sa prirodnim sastojcima koji nisu procesirani, to ima ogroman uticaj na njihovo dugoročno zdravlje“, navodi medicinska sestra Sorel Kuper.

Program je zaista edukativan. Dijabetičarka sam već deset godina i primam insulin. Nisam imala pojma kako treba zdravo da se hranim“, navodi učesnica programa Džojs Pret.

Svake sedmice, učesnici programa dobiju recepte... Koje kupe u takozvanoj pokretnoj pijaci ispred klinike.​ Pacijenti klinike poput Tereze Farmer, kažu da su bili motivisani da jedu više voća i povrće. Još važnije, oni novo stečeno znanje dele sa članovima svojih porodica.

„Moja ćerka je izložena riziku da postane dijabetičar i proba sve što kuvam“.

Nedeljna poseta klinici se završava fizičkim aktivnostima. To je pozitivna promena koju program ima na život učesnika - više voća, povrća i fizičke aktivnosti.

XS
SM
MD
LG