Linkovi

Preminuo reditelj Majk Nikols


Reditelj Majk Nikols na premijeri filma "Lucky Guy" u Njujorku 2013.
Reditelj Majk Nikols na premijeri filma "Lucky Guy" u Njujorku 2013.

Američki filmski, pozorišni i televizijski reditelj Majk Nikols, jedan od najnagradjivanijih autora u američkoj industriji zabave, preminuo je sinoć u 84. godini.

TV mreža ABC News je potvrdila da je Nikols kasno sinoć umro od srčanog udara. Njegova supruga je Dajen Sojer, poznata američka novinarka i saradnik te televizije.

U karijeri koja je trajala više od pola veka, Nikols je osvojio četiri najveće nagrade u američkom šoubiznisu – Oskara za filmsku režiju, nekoliko televizijskih nagrada Emi, Gremija 1961. godine, kao i devet nagrada Toni za predstave na Brodveju. Nikols je takodje jedan od osnivača trupe komičara “Second City” iz Čikaga, koja je postala rasadnik talentovanih komičara koji su se posle proslavili u televizijskim serijama i filmovima.

Medju Nikolsovim najpoznatijim filmovima su “Diplomac”, koji mu je doneo Oskara 1968. i “Ko se boji Virdžinije Vulf.” Predstave koje su osvojile Tonija pokrivaju dijapazon od američkih klasika kao što su “Bosonoga u parku” i “Smrt trgovačkog putnika” do “Spemalota” – mjuzikla zasnovanog na radu britanske trupe Monti Pajton.

Majk Nikols je u svoj rad uneo energiju, ambiciju i tačku gledišta Amerikanca prve generacije. Njegova majka je poticala iz porodice nemačkih Jevreja a otac je bio Jevrejin iz Rusije. Nikols je emigrirao u SAD 1938. kao sedmogodišnji dečak, putujući sa svojim mladjim bratom bez pratnje odraslih. Kako je kasnije ispričao novinarima, jedine fraze koje je znao na engleskom glasile su: “ne govorim engleski” i “molim vas nemojte da me ljubite.” Njegovi obožavaoci često su podsećali na njegovo teško detinjstvo hvaleći njegovu snažnu radnu etiku i empatiju prema glumcima i publici.

XS
SM
MD
LG