Linkovi

Vučić: Sutra odluka o Raminoj poseti


Nemile scene sa stadiona Partizana u utorak uveče
Nemile scene sa stadiona Partizana u utorak uveče

Predsednik Vlade Srbije osudio vandalske napade na lokala u vlasništvu Albanaca u Vojvodini i obećao najstrože kazne za počinioce. Istovremeno, premijer izjavio da je zaprepašćen sramnim izjavama albanskog rukovodstva i njihovih zvaničnih predstavnika...

Prekid fudbalske utakmice između selekcija Srbije i Albanije uzburkao je strasti u celom regionu, a proteklih dana u Srbiji se desilo se nekoliko napada na lokale, u vlasništvu etničkih Albanaca. Policija istražuje sve slučajeve, a premijer Aleksandar Vučić, najavio je oštre kazne za počinioce krivičnih dela, uglavnom vandalizma i podmetanja požara. Vučić je za agenciju Rojters takođe rekao da još razmišlja o tome da li da se prethodno najavljena poseta albanskog premijera – zakazana za sledeću sredu – realizuje.

Diplomatska prepucavanja povodom dešavanja na stadionu Partizana pre tri dana prete da skrenu s koloseka prvu zvaničnu posetu jednog albanskog lidera Beogradu u poslednjih skoro 70 godina. Dve zemlje razmenjuju optužbe povodom haosa koji je doveo prekida kvalifikacione utakmice za Evropsko prvenstvo 2016, nekoliko minuta pre kraja prvog poluvremena, pri rezultatu 0:0.

"Ja sam zaprepašćen sramnim izjavama rukovodstva Albanije i njihovih zvaničnih predstavnika. Moram da priznam da mi je tek sad potpuno jasno ko stoji sve iza teškog incidenta i te velike provokacije", rekao je danas za agenciju Rojters, predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Dolazak u Beograd premijera Albanije Edija Rame smatran je prilikom da da se krene s mrtve tačke u odnosima dve zemlje, koji su - istorijski gledano - uvek bili napeti. Sada međutim, iako je Rama juče poručio da je "veoma odlučan" da realizuje posetu Beogradu – ona visi u vazduhu.

"Još nisam doneo odluku, i u toku sutrašnjeg dana, najkasnije u nedelju ću saopštiti da li će oni uopšte biti naši gosti ili ne. Mi se nikakvih razgovora... niti smo se plašili, niti ćemo da se plašimo, mi smo te razgovore želeli. Ja sam pozvao gospodina Ramu u Beograd, nisam ja pozvan u Tiranu, dakle čista obraza mogu i njega i svakog drugog da pogledam u lice", naglasio je Vučić.

U međuvremenu, srpski mediji prenose da je i druge večeri posle prekida utamice, bilo incidenata. U jednoj pekari u Novom Sadu, čiji je vlasnik Albanac, podmetnut je požar, dok je još pet drugih lokala, u Novom Sadu i Vršcu – pričinjena materijalna šteta. Policija je navodno privela jednu osobu, a predsednik vlade je - pored osude tih činova vandalizma - obećao najstrože kazne za odgovorne.

"Ja moram da kažem da će Srbija da preduzme sve mere i da svakog napadača na imovinu bilo kojeg Albanca, bilo kojeg pripadnika nekog drugog naroda, kao i našeg naroda, - vinovnike događaja u Vojvodini u poslednja dva dana, od tog teškog incidenta sa stadiona - ne samo da osudi, već će biti najstrožije kažnjeni ti počinioci. To je naša obaveza. Pozivam ljude, pripadnike sprskog naroda, većinskog naroda, da se ne ponašaju neodgovorno, naša obaveza je da pokažemo razliku između sebe i njih, da pokažemo da smo ozbiljniji, odgovorniji, da poštujemo prava nacionalnih manjina u našoj zemlji, da poštujemo sva ljudska prava svakog čoveka u našoj zemlji".

Albansko ministarstvo spoljni poslova osudilo je napade na lokale Albanaca u Vojvodini nazivajući ih "produžetkom namerne antialbanske kampanje".

XS
SM
MD
LG