Linkovi

Premijer Kine i lideri CEE na samitu u Beogradu


Kineski premijer Li Kećiang i srpski premijer Aleksandar Vučić sa liderima 15 zemalja centralne i istočne Evrope.
Kineski premijer Li Kećiang i srpski premijer Aleksandar Vučić sa liderima 15 zemalja centralne i istočne Evrope.

Više od 1.300 gostiju iz Kine zemalja centralne i istočne Evrope okupilo se danas u Beogradu na trećem samitu Vlada. Skup prati 1.100 novinara iz 110 redakcija iz Srbije i sveta.

Treći samit šefova vlada Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope počeo je danas u Beogradu, a tim povodom u Srbiju je sinoć doputovao kineski premijer Li Kećijang.

Paralelno sa samitom, u Beogradu se održava i Četvrti ekonomski forum, a kao domaćin skupa, srpski premijer Aleksandar Vučić je tokom dana imao niz bilateralnih sastanaka – od razgovora sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem, do susreta sa ministrom transporta Kine Jangom Cuantangom o izgradnji brze pruge Beograd – Budimpešta.

Otvarajući današnji skup, Vučić je rekao da će u narednih pet godina polovina rasta doći iz Azije, pa je ovaj forum, po njegovim rečima, izuzetna prilika za stvaranje novih šansi, otvaranje novih radnih mesta i ekonomski razvoj. Takođe, on je ocenio da bi region Zapadnog Balkana mogao da postane inicijalni pokretač Evrope:

"Postoji veliki potencijal za kontinuirano partnerstvo, naročito u oblastima saobraćaja, infrastrukture i energetike. Privredni rast je naš prioritet, posvećeni smo tome da iskoristimo svaku moguću priliku koja će pomoći Srbiji i regionu da napreduju. Ali za to postoje dva uslova – kao prvo, cilj ovog regiona su investicije. Ovom regionu je potrebna injekcija poverenja i snage. To je suština ovog foruma."

Drugi preduslov je da radimo na sebi i sprovodimo reforme, dodao je Vučić, dok je kineski premijer Li Kećiang istakao da se Kina i zemlje Evrope suočavaju sa dubokim i teškim promenama u privredi i da se neke zemlje Evrope bore da stabilizuju privredni rast i stvore radna mesta. On je izneo nekoliko predloga za saradnju, uz napomenu da Kina ima veliki kapital i tržište, a zemlje centralne i istočne Evrope značajne prirodne resurse, tehnologiju i dobro obrazovane ljude:

"Sa kineske strane možemo da uspostavimo novi investicioni fond u vrednosti tri milijarde dolara i mi sa radošću očekujemo nove modele saradnje, kao što su privatno-javna partnerstva ili razni lizing aranžmani."

Li Kećiang je izrazio nadu da će Kina moći da otvori fabrike u ovom delu Evrope koje će proizvoditi opremu, materijal i postrojenja potrebna za razvoj infrastrukture u regionu. Najavio je da će Kina tokom samita u Beogradu predložiti uspostavljanje koordiniranja finansiranja sa zemljama regiona, i da će biti formiran i poslovni savet Kine i 16 evropskih država. Prema njegovim rečima, od kineske kreditne linije preostalo je još 1,7 milijardi dolara koju zemlje centralne i istočne Evrope mogu koristiti, a biće obezbeđeno još sredstava, dodao je premijer Kine.

XS
SM
MD
LG