Linkovi

Pranje novca na londonskom tržištu nekretnina


Britain Gherkin London
Britain Gherkin London

Milijarde dolara takozvanog „prljavog novca“ stečenog sumnjivim radnjama i kriminalom, pogotivu iz Rusije, „pere se“, kao tvrde aktivisti za borbu protiv korupcije, kupovinom nekretnina u Londonu.

U proteklih pet godina, vrednost najtraženijih nekretnina u Londonu porasla je za 42 odsto. Aktivisti navode da je jedan od razloga veliki upliv prljavog novca stečenog kriminalom, koji se pere kupovinom nekretnina.

U nedavnoj televizijskoj emisiji pod nazivom “Iz Rusije s gotovinom”, aktivista za borbu protiv korupcije Roman Borisovič se predstavljao kao ruski minister, koji je zainteresovan, da ukradenim novcem kupi nekretnine. On je posetio nekoliko agenata za nekretnine u centru Londona. Govoreći putem skajpa Borisovič je ispričao kako se sve to odvijalo.

Bili su nestrpljivi da mi prodaju nekretnine. Iako sam im rekao da je novac namenjen za kupovinu lekova, da je to praktično ukraden novac od ljudi, kojima su lekovi neophodni, bilo ih je baš briga”.

Svi agenti su predložili da se transakcije za kupovinu obave preko of-šor firmi koje garantuju anonimnost kupcima. Jedan agent je predložio Kipar kao poreski raj i britansko ostrvo Džerzi za osnivanje of-šor firme.”

“Isti agent nam je samoinicijativno ponudio da će nas povezati s ulagačima na ostrvu Džerzi, koji bi osnovali fond, kao i sa kiparskim advokatom, koji bi sredio sva ostala dokumenta”.

Vladini podaci pokazuju da of šor kompanije poseduju nekretnine u Britaniji u vrednosti od 191 milijarde dolara. Pred odlazak u Singapur, premijer Kameron je izjavio da je većina tih biznisa legitimna, ali je priznao da ima i onih problematičnih.

Moramo da zaustavimo korumpirane zvaničnike ili učesnike u organizovanom kriminalu, koji koriste usluge firmi, koje štite njihov identitet, da investiraju svoj nečasno stečeni novac u kupovinu nekretnina u Londonu, bez mogućnosti da im se uđe u trag”, izjavio je britanski premijer Dejvid Kameron.

Analitičari kažu da je britanska vlada godinama upoznata sa navodima o pranju novca.

To je prljav novac, stečen kriminalom, možda i terorizmom, i time se treba pozabaviti odmah”, kaže Džastin Urkhart Stjuart iz firme “Seven Investment Management"

Prema britanskom zakonu, agenti za trgovinu nekretninama trebalo bi svaki put, kada posumnjaju da je gotovina kojom se kupuju nekretnine stečena nekom kriminalnom delatnoščću, to i prijave. Međutim, mnogi agenti kažu da od njih ne može da se očekuje da budu eksperti i otkrivaju sofisticirane prevare.

XS
SM
MD
LG