četvrtak, 05. maj 2016

Aktuelno

Drama o ranim danima epidemije side

Predstava "Normalno srce"
Predstava "Normalno srce"
Džerom Sokolovski
Tokom šestodnevne Međunarodne konferencije o sidi u Vašingtonu, na kojoj su se okupile hiljade načnika, političara i aktivista, u obližnjem pozorištu je počela da se prikazuje drama nagrađena „Tonijem“, koja nas vraća u prve dane epidemije, kada su homoseksualni muškarci vodili tešku bitku da bi dobili pomoć. Drama pod naslovom „Normalno srce“ se izvodi u vreme održavanja konferencije.
 
"Normalno srce“ se ovih dana prikazuje u rasprodatoj dvorani vašingtonskog pozorišta „Arena stejdž“. Glavnu ulogu, Neda Viksa, igra Patrik Brin.
 
"To je drama o ranim godinama epidemije side u Njujorku, pre nego što je bolest dobila ime. Nije imala nikakav naziv. To je bila naprosto bolest imunološkog sistema koju su pretežno dobijali homoseksualni muškarci“, objašnjava Brin.
 
Lik Neda Viksa se zasniva na autoru drame, Leriju Krameru. On je koosnivač organizacije za pomoć žrtvama side, koji se međutim udaljio od onih koje je pitao da pomognu.
 
"On nije bio ljubazan čovek. To pričaju ljudi koji su bili u organizaciji. Vikao je na njih; plakali su zbog njega jer im je neprekidno govorio da oni ništa ne rade, da oni ne pomažu“, priča Brin.
 
Ali on kaže da je Kremerov gnev bio potreban.
 
"Jer će, u najvećem broju slučajeva, ako ne pravite dovoljnu galamu da vas ignorišu. Verovatno je to način na koji funkcionišu politika, administracija, svet.“
 
Kramer je kasnije osnovao „Ekt ap“ (Act Up), organizaciju aktivista koja je promenila način na koji se postupalo sa žrtvama side. Student glume Sem Gejm kaže da njegovi homoseksualni prijatelji veruju da je generalni pristup sada drugačiji.
 
"Znam da mnogi od njih gledaju unazad i ne shvataju najveći deo gneva koji je tada preovlađivao", priča Gejm.
 
U jednom pismu gledaocima, Kramer kaže da je sida pošast do koje nije trebalo da dođe.
Ipak, zdravstveni zvaničnici su optimisti i misle da ona može da se iskoreni.
 
Ono što ova drama ne prikazuje jeste dokle je stigla diskusija o virusu HIV i sidi u ovoj zemlji od prvih dana epidemije.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
04.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE