Linkovi

Imigrant iz Koreje pomaže deci beskućnicima


Beskućnici u Vašingtonu
Beskućnici u Vašingtonu

Dong Kim svaki dan provede nekoliko sati u najvećem vašingtonskom skloništu za beskućnike “DC General”.

Broj dece beskućnika u Sjedinjenim Državama je iz godine u godinu sve veći i sada ih kako se procenjuje ima oko dva i po miliona. Samo u američkoj prestonici Vašingtonu više od 1,200 dece živi na ulici ili u skloništima. Jedan imigrant iz Koreje je sebi postavio cilj da uradi nešto dobro, da pomogne i unese promene u živote te dece.

Dong Kim svaki dan provede nekoliko sati u najvećem vašingtonskom skloništu za beskućnike “DC General”. Na travnjaku ispred zgrade u kojoj deca borave sa roditeljima, zabavlja ih i pravi kuglice od pirinča i voća. Deca ga zovu Master Dong.

“Volim da pevam sa Master Dongom. Volim da jedem pirinač koji pripremi i volim sve igre koje nam pokaže Master Dong”, kaže petogodišnja Ariel.

Kimov program ima spiritualnu pozadinu i mešavina je borilačkih veština, meditacije i baštovanstva. Njemu pomažu tinejdžeri, volonteri.

“Učim ih da znaju da imaju dom. Kada im govorim o tome sva deca pokazuju na svoje telo i učim ih da je priroda njihov veliki dom.”

Kim kaže da mu je ideju za volonterski rad sa decom beskućnicima dala njegova majka.

"Majka je došla iz Južne Koreje, na ceremoniju dodele diplome, kada sam diplomirao. Pitala me je kako je moguće da u jednoj bogatoj zemlji ima tako puno beskućnika i zašto ne pomognem tim ljudima?”

Godine su prolazile i Kim se ponovo setio majčinih reči pre 19 godina kada mu je majka preminula od posledica moždanaog udara.

Bio sam očajan i u ušima mi je odzvanjao glas majke. Otišao sam u sklonište za beskućnike tamo sam video decu i počeo da radim sa njima.”

Za Kima, baštovanstvo je spona koja može da usreći decu.

“Rad u bašti im pruža osećaj da mogu nešto da postignu. Deca beskućnici ne poseduju ništa, ali ovako, svaki dan kada se vrate iz škole znaju da je tu nešto o čemu treba da brinu.”

Deca takođe uče da pomažu drugima. Prave prirodno đubrivo koje kasnije šalju deci iz siromašnih krajeva širom sveta, uključujući kampove za izbeglice.

“Tako deca mogu da uzgajaju svoje povrće, a naša deca su ponosna što su u mogućnosti da pomognu drugoj deci.”

Roditelji kažu da Kimov program daje pozitivne rezultate u ponašanju njihove dece.

“Moj sedmogodišnji sin je imao problem sa ponašanjem u školi. Bio je agresivan i prema nastavnicima i učenicima. Od kako radi sa Master Dongom njegovo ponašanje se znatno popravilo”, kaže Trejnis Kembel.

Kim svoj volonterski rad sa beskućnicima finansira držanjem časova borilačkih veština u školama i crkvama. On planira da proširi svoj program na izbegličke kampove i beskućnike u Turksoj jer kako kaže deca su naša budućnost.

XS
SM
MD
LG