utorak, 03. maj 2016

Aktuelno / Globalne teme

Papa se oprašta od vernika 27. februara

Predstavnik Vatikana je danas rekao novinarima da će pontifik održati „finalnu audijenciju“ 27. februara na Trgu Svetog Petra, u Rimu

Papa Benedikt XVI se povlači sa položaja
Papa Benedikt XVI se povlači sa položaja
Glas Amerike
Papa Benedikt Šesnaesti prelazi u papsku rezidenciju Kastel Gandolfo, a potom u vatikanski samostan Mater Eklezie, da bi se - kako je saopšteno - izbegao istovremeni i međusobni uticaj jednog pape na drugog.

Portaporl Vatikana Federiko Lombardi, saopštio je će se papa Benedikt Šesnaesti oprostiti od  vernika 27. februara, dan pre zvaničnog stupanja ostavke na snagu. Lombardi je rekao novinarima da će papa održati „završnu audijenciju“ 27. februara na Trgu svetog Petra, u Rimu, a da se očekuje da novi papa bude izabran pre Uskrsa, 31. marta.

Crkveni poglavari će izabrati novog papu na takozvanoj kardinalskoj konklavi, pošto papa zvanično napusti položaj. Vatikan je danas prvi put zvanično objavio da 85-ogodišnji poglavar Rimokatoličke crkve ima pejsmejker - koji mu je ugradjen „pre izvesnog vremena“ – i u kojem je baterija zamenjena pre tri meseca.

Papa Benedikt Šesnaesti će biti prvi papa koji je podneo ostavku od 1415. godine, kada je papa Grgur XII podneo ostavku kako bi se razrešile nesuglasice oko upravljanja crkvom, koja sada ima oko milijardu i dve stotine miliona vernika širom sveta.

Predstavnici Vatikana su danas saopštili da Papa Benedikt nema nameru da utiče na odluke svog naslednika.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
02.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE