Linkovi

Papa Franja održao misu u predgradju Meksiko sitija


Katolici pozdravljaju uzvicima odobravanja dok Papa Franja stizze u popmobilu, Meksiko, 14. februar 2016.
Katolici pozdravljaju uzvicima odobravanja dok Papa Franja stizze u popmobilu, Meksiko, 14. februar 2016.

300 hiljada katoličkih vernika se okupilo ugradu Ekatepek nadomak Meksiko sitija da prisustvuju misi na otvorenom Pape Franje, poglavara Rimokatoličke crkve.

Papa je u svojoj poruci govorio protiv trgovine drogama i nasilja vezanog za to, što je centralna tema njegove petodnevne posete.

"Zapamtimo to da sa djavolom nema dijaloga" rekao je papa apelujući na vernike da se odupru taštini, ponosu i bogatstvu.

U finalnoj molitvi na kraju mise, Franja je apelovao na Meksikance da budu u prvoj liniji "fronta" u procesu uobličavanja budućnosti njihove zemlje.

On je apelovao na njih da učine svoju zemlju "zemljom povoljnih prilika, u kojoj neće biti potrebe za emigracijom kako bi se sledio san, niti potreba da se podvrgnu eksploataciji kako bi radili, niti mogućosti da se očaj i sirormaštvo mnogih učine prilikama za mali broj ljudi, zemljom koja neće morati da žali za svojim muškarcima i ženama, mladim ljudima i decom koji su propali u rukama dilera smrti."

Grad Ekatepek je u regiji pogodjenoj sukobima zaraćenih narkokartela koja je zloglasna zbog čitavog niza nestalih žena, čija tela su potom pronadjena u napuštenim prostorima i kanalima.

Papa je juče apelovao na meksiccke lidere da obezbede "istinsku pravdu" i bezbednost u zemlji posle godina nasilja vezanog za narkokartele, vladinu korupciju i siromaštvo.

Papa Franja je rekao predsedniku Penji Nietu i okupljenim zakonodavcima u Meksiko sitiju da imaju odgovornost da omoguće gradjanima pristup "neophodnim materijalima i duhovnim dobrima" uključujući smeštaj, zaposlenje i mirno životno okruženje."

U nezavisnom govoru meksičkim biskupima, Franja je apelovao na sveštenike da preuzmu agresivniji stav prema prodaji droga i korupciji. On je pružio izazov crkvenim liderima da osude, kako se izrazio "užasavajuću pretnju" koju predstavlja preprodaja droga.

XS
SM
MD
LG