Linkovi

Papa Franja u poseti Ekvadoru


Papa Franja u parku Samanes u Guajakilu, u Ekvadoru, gde je služio misu pred oko milion vernika, 6. jula 2015.
Papa Franja u parku Samanes u Guajakilu, u Ekvadoru, gde je služio misu pred oko milion vernika, 6. jula 2015.

Papa Franja, prvi poglavar rimokatoličke crkve iz Južne Amerike, doputovao je u Ekvador, prvo odredište njegove osmodnevne turneje, po tom regionu, tokom koje će posetiti još Boliviju i Paragvaj.

78-godišnjeg pontifika su na aerodromu u prestonici Kito, dočeli ekvadorski predsednik Rafael Korea i visoki crkveni zvaničnici.

Hiljade vernika okupilo se da pozdravi verskog poglavara, duž put koji vodi od aerodrome do papine rezidencije.

Na papinom itinereru je poseta Boliviji tokom koje planira da se sastane sa predsednikom Evom Moralesom, ali i ode u jedan od najopasnijih zatvora na svetu, Palmasola, gde su prilikom jednog sukoba među zatvorenicima 2013. poginule desetine ljudi.

Tokom posete Paragvaju papa će se sastati sa predsednikom Orasiom Kartesom i posetiće jedno od najsiromašnijih naselja u prestonici Asunsion.

Na polasku iz Rima pontifik je rekao da želi donese poruku nade vernicima tri zemlje koje će posetiti, posebno deci u nevolji, starima, bolesnima, zatvorenicima, siromašnima, onima koji su žrtve kulture odbacivanja.

Rimokatolička crkava ima oko milijardu i 200 miliona sledbenika, od kojih je veliki broj u južnoj Americi, a Ekvador, Bolivija i Paragvaj su tri najsiromašnije zemlje na kontinentu.

U program turneje papa nije uvrstio svoju rodnu Argentinu, da mu, kako se veruje, se ne bi prebacili mešanje u ovogodišnje predsedničke izbore u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG