subota, 30. april 2016

Aktuelno / Globalne teme

Poslednje obraćanje pape Benedikta

Papa Benedikt oprostio se pred desetinama hiljada ljudi okupljenih na Trgu Svetog Petra u Vatikanu, dan uoči zvaničnog povlačenja s položaja

Papa Benedikt XVI na ogromnom platnu postavljenom na Ttrgu Svetog Petra tokom poslednje opšte audijencije, 27. februar, 2013.Papa Benedikt XVI na ogromnom platnu postavljenom na Ttrgu Svetog Petra tokom poslednje opšte audijencije, 27. februar, 2013.
x
Papa Benedikt XVI na ogromnom platnu postavljenom na Ttrgu Svetog Petra tokom poslednje opšte audijencije, 27. februar, 2013.
Papa Benedikt XVI na ogromnom platnu postavljenom na Ttrgu Svetog Petra tokom poslednje opšte audijencije, 27. februar, 2013.
Glas AmerikePesin Al
Oproštaju prvog pape koji se povukao sa položaja u poslednjih 600 godina prisustvovao je i dopisnik Glasa Amerike.

Vjernici i radoznali okupili su se da vide i pozdrave 85-ogodišnjeg papu koji se poslednji put provozao trgom. Kasnije je kazao okupljenima i cjelokupnoj javnosti da je pretrpio neke “ne tako lake” trenutke.

Papa Benedikt je rekao da nije imao snage da nastavi i dodao da ljubav prema crkvi znači i posjedovanje hrabrosti da donesete teške odluke. Takođe je pozvao katolike da dobrobit crkve uvijek stave ispred svojih želja.

Papa je tokom svog pontifikata pokušavao da izađe na kraj sa tekućim skandalom u pogledu seksualnog zlostavljanja koje su počinili sveštenici, objavljivanjem hiljada neprijatnih dokumenata i smanjenjem broja vjernika u Evropi.

U publici je, tokom papinog obraćanja, bio i otac Tomas Rozika, direktor jedne katoličke televizijske mreže u Kanadi sa posebnim interesovanjem za budućnost Rimokatoličke crkve.

“Posjedovao je poniznost, zdrav razum i mudrost da shvati: Uradio sam sve što sam mogao. Ovaj položaj je toliko specifičan da zahtijeva energiju, viziju, pokretnost i zdravlje i ja to više ne mogu da radim”.

Ostali katolici, među velikim brojem okupljenih ljudi, takođe su saosjećali sa papinom odlukom. Spekulisali su i da li će njegov nasljednik, prvi put, biti neko van Evrope.

Vjerujemo da katolička vjera mora da ima lidera, koji u stvari može da bude iz bilo kojeg dijela svijeta”.

“Nije važno odakle će doći. Važniji su energičnost i snaga molitve koju će upućivati”.

U Rimu se takođe okupljaju kardinali koji će izabrati novog papu. Očekuje se da će donijeti odluku oko sredine marta, na vrijeme za nasljednika Benedikta XVI da predsjedava Svetom nedeljom i Uskrsom.

U međuvremenu, od sjutra, Katolička crkva imaće prvog živog bivšeg papu u proteklih gotovo 600 godina. Papa Benedikt poručio je da će biti dio crkve na, kako je naglasio - “nov način”. Zatražio je od vjernika da ga ne zaborave i uz, topao aplauz, zaključio sa jednostavnim “hvala vam”
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE