Linkovi

Papa Franja u prvoj poseti Africi


Nairobi, 22. novembar 2015.
Nairobi, 22. novembar 2015.

Zagovornici ljudskih prava se nadaju da će pontifik ovaj put iskoristiti za širenje socijalne pravde, političke i verske tolerancije i uvažavanje prava manjina.

Poglavar Rimokatoličke crkve Papa Franja je započeo prvu zvaničnu posetu zemljama Afrike tokom koje je planirano da poseti Keniju, Ugandu i Centralnoafričku Republiku.

U saopštenju pred polazak na put papa Franja je rekao - "Istovremeno želim da ohrabrim sve žitelje Kenije i Ugande i da im pružim podršku. Živimo u vreme kada svi vernici i ljudi dobre volje treba da pokažu uzajamno razumevanje i poštovanje, da pomažu jedni drugima kao članovi naše ljudske porodice. Svi smo mi Božija deca. Cilj moje posete je da se sastanem sa mladim ljudima koji su najveći potencijal i naša najveća nada u budućnost. Nada u solidarnost mir i napredak."

Papa će prvo boraviti u Keniji gde će obići najsiromašnije naselje, napravljeno od lima i kartonskih kutija, gde će još jednom potvrditi svoje zalaganje za siromašne.

Očekuje se da će pontifik govoriti i o klimatskim promenama, za koje je ranije rekao da nesrazmerno pogadjaju siromašne.

Papa Franja će razgovarati i sa verskim liderima u nastojanju da se prevazidju istorijski nasilni sukobi izmedju različitih verskih grupa u Keniji.

Organizacija Hjuman Rajts Voč je poslala papi pismo u sa listom problema na afričkom kontinentu u nadi da će pontifik, u sve tri države, govoriti o tamošnjim kršenjima ljudskih prava.

XS
SM
MD
LG