Linkovi

Doživotna kazna za ubice Politkovskaje


Russia Politkovskaya
Russia Politkovskaya

Pet osoba osuđeno je danas zbog ubistva istaknute kritičarke politike Kremlja, ruske novinarke Ane Politkovskaje; Ni posle višegodišnje istrage nije utvrđeno ko je naručilac ubistva

48- godišna Ana Politkovskaja, radila je za nezavisne novine Novaja Gazeta. Istraživala je i otkrivala slučajeve korupcije i kršenja ljudskih prava, sa fokusom na Čečeniju. Ubijena je 7. oktobra 2006. u liftu njene zgrade u Moskvi na 54. rođendan predsednika Putina.

Ruski zvaničnici su odbacili bilo kakve veze sa ubistvom koje je izazvalo zgražavanje međunarodne zajednice.

Danas, skoro osam godina kasnije, moskovski sud proglasio je Gruzijca Lom-Ali Gajtukaeva,krivim za organizaciju ubistva i Čečena Rustama Mahmudova za izvršenje i izrekao im kaznu doživotnog zatvora. Saučesnici u ubistvu Ibrahim Mahmudov i Džabrail Mahmudov osuđeni su na 12 i 14 godina, a bivši policajac Sergej Hadžikurbanov na 20 godina zatvora.

Iako je Politkovskaja jedna od skoro dvadeset ubijenih novinara u Rusiji od 2000. njena likvidacija je privukla veliku pažnju zbog brutalnosti samog čina i neuspeha vlasti da posle skoro osam godina i nekoliko suđenja identifikuju naručioca ubistva novinarke.

Međutim Novaja Gazeta, list za koji je radila Politkovskaja, i dalje ne odustaje od svoje istrage ubistva.
XS
SM
MD
LG