sreda, 04. maj 2016

Aktuelno

Politička previranja u Rumuniji

Rumunija: Referendum o smenjivanju predsednika

Glasanje na referendumu u Rumuniji
Glasanje na referendumu u Rumuniji
Glas Amerike
U Rumuniji se danas održava referendum o smenjivanju predsednika, zbog ogorčenog sukoba umereno desničarskog predsednika Trajana Baseskua i umereno levičarskog premijera Viktora Ponte. Basesku kaže da je ceo proces njegovog smenjivanja politička osveta.

Njegovi protivnici tvrde da je prekoračio svoja ovlašćenja i prekršio Ustav zemlje. Pošto je rumunski parlament početkom meseca suspendovao Baseskua, vlast je preuzela Pontina Socijalno-liberalna unija, koja je odmah preduzela korake za uklanjanje predsednika.

Ukoliko izlazak glasača bude manji od 50 odsto, referendum će biti proglašen nevažećim i Basesku će nastaviti svoj predsednički mandat koji ističe 2014. Sjedinjene Države i Zapad brinu da Pontina koaliciona vlada podriva slobode u Rumuniji.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
03.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE