Linkovi

Protest opozicije u Podgorici


Podgorica:Protest opozicije
Podgorica:Protest opozicije

Demokratski front zatražio je na večerašnjem protestu ispred zgrade Skupštine Crne Gore pad aktuelne vlade, što bi bio neophodan uslov za formiranje nove, prelazne. Organizatori protesta su najavili da će građanska okupljanja trajati sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi. Ispred parlamenta, već su montirani šatori za demonstrante koji će noć provesti u Podgorici.

Strahinja Bulajić, u ime Demokratskog fronta, kazao je da taj politički savez traži "pad Vlade kao neophodan preduslov za novu prelaznu vladu s ciljem stvaranja uslova za demokratske i poštene izbore".

"Drugi zahtjev je potpuna implementacija izbornog zakonodavstva, elektronska identifikacija birača, prečišćen birački spisak, kontrola svih resursa i ravnopravan tretman na Javnom servisu", rekao je Bulajić, navodeći da će na platou ispred parlamenta ostati do ispunjenja njihovih, kako kaže, legitimnih zahtjeva.

On je ostale opozicione lidere pozvao da preispitaju svoju odluku o neučestvovanju na protestima koje organizuje DF.

Predrag Bulatović poručio je da "potpuna sloboda počinje noćas".

"Jer se borimo da Crna Gora prvi put na slobodnim izborima dobije Vladu. Nakon referendumskih skupova ovo je najveći skup u Crnoj Gori. Dovoljno je samo nekoliko večeri i ostvarićemo svoje ciljeve", rekao je Bulatović.

Lider PzP-a, Nebojša Medojević, ocijenio je da se narod ponovo ujedinio. Kazao je da je došlo vrijeme da se "izborimo za fer izbore bez krađa i pritisaka".

"Ko je na protestu taj je opozicija. Želimo da svakog dana dođe neko iz opozicije. Ova država je brutalno opljačkana", rekao je Medojević, koji je još jednom pozvao sve kolege iz opozicije da se pridruže: "Ko hoće da bude slobodan taj mora da bude na protestima".

Lider Nove, Andrija Mandić, kazao je da će ispred parlamenta ostati da se izbore za slobodnu Crnu Goru. On je rekao da nema nikakvog nasilja i rušenja, te da "policajci moraju da budu sa nama".

"Nećemo vlast sa ulice, već na izborima. Ali nećemo više niko da nas krade. Branili smo mnogo toga. Nema više da se brani, ima da se osvaja", poručio je Mandić.

Protestu su prisustvovali lider SNP-a, Srđan Milić, poslanica te partije Snežana Jonica, kao i nezavisni poslanici Mladen Bojanić, Obrad Gojković i Novica Stanić.

Podsjećamo, na proteste su organizovano nakon 14 sati krenuli građani iz Nikšića, Berana, Pljevalja, Bijelog Polja, Andrijevice, Herceg Novog...Ranije danas, po gradu su bile raspoređene jake policijske snage.

Policija je raspoređena ispred svih državnih institucija, i ambasada. Građani dominantno nose zastave Srbije, a pjevaju se i četničke pjesme.

XS
SM
MD
LG