Linkovi

Protest opozicije u Podgorici


Podgorica Porotest
Podgorica Porotest

Pristalice opozicionog Demokratskog fronta su večeras, nakon održanog protesta na Trgu Republike u Podgorici, izveli performans u kojem su, kako su naveli, "živim lancem" opkolili crnogorske institucije.

Lideri DF-a ponovili su, na kraju protesta, da traže formiranje prelazne vlade, koja bi pripremila poštene izbore. Oni su poručili da su spremni na dijalog, ali samo oko prelazne vlade. Lideri DF-a su najavili nove mitinge u Nikšiću i Podgorici.

Na Trgu se, prema procjenama policije i Građanske alijanse, okupilo između 1500 do 2000 građana. Skup je počeo minutom ćutanja, za žrtve terorističkog napada u Parizu, kao i za poginule u Bejrutu, Siriji i ruskom avionu.

Nakon što su završili sa govorima, lideri DF-a su poveli okupljene da formiraju "živi lanac" oko crnogorskih institucija.

Kako je ranije najavljeno iz DF-a, formiranje “živog lanca” ima za cilj da se “demonstrira građansku odlučnost da mirnim, nenasilnim metodama političke borbe dođemo do realizacije našeg cilja - formiranja prelazne Vlade”.

Lider DF-a Andrija Mandić poručio je da "naša vlast nije vezana Ustavom i zato smo je vezali živim lancem. Na našu nenasilnu borbu režim nema odgovor", kazao je Mandić.

On je najavio sledeći protest za 28. novembar u Nikšiću.

Nebojša Medojević je kazao da je DF večeras pokazao da iza protesta stoji pravda, istina i slobodni narod.

Branko Radulović je poručio da DF neće odustajati do ostvarenja cilja.

"Mi nijesmo horda i rušitelji nego najveća gospoda Crne Gore. Umjesto lažnih institucija napravićemo prave institucije", kazao je Radulović.

Funkcioner DF-a Predrag Bulatović kaže da su građani večeras otvorili novi proces.

Janko Vučinić poručio je da će DF večeras da opkoli institucije "jer ne služe narodu."

"Večeras ih opkoljavamo, a narednih dana da ih rušimo", kazao je Vučinić.

Na Trgu se okupilo manje građana nego na protestu 24.oktobra, a okupljeni su skandirali "Kosovo je srce Srbije". U centru grada su bile prisutne jake policijske snaga, ali u manjem obimu nego na prethodnom protestu. Skup je protekao bez incidenata.

Reporterka TVCG fizički je onemogućena da se uživo javi u program.

XS
SM
MD
LG