Linkovi

Izveštaj Stejt Departmenta - oštar ili realan?


Djukanović: Reforme se
Djukanović: Reforme se

Dok u vlasti smatraju da su ocjene iz izvještaja oštre, opozicionari ocjenjuju da su problemi u Crnoj Gori predstavljeni realno.

Dan nakon što je Stejt department objavio izvještaj za Crnu Goru za prošlu godinu, u kojem su glavne ocjene - nekažnjivost vladinih funkcionera za korupciju, neefiksana primjena antikorupcijskih zakona, napadi i pritisci na novinare, medije i predstavnike civilnog sektora koji kritikuju vlast, poljuljano povjerenje građana u izbore - reakcije vlasti i opozicije su podijeljene.

Dok u vlasti smatraju da su ocjene iz izvještaja oštre, opozicionari ocjenjuju da su problemi u Crnoj Gori predstavljeni realno. Poslanik Demokratske partije socijalista Obrad Stanišić izjavio je da je izvještaj Stejt departmenta oštar, ali da ga ozbiljno razmatraju.

“Korupcija jeste problem u našoj zemlji kada su u pitanju ljudska prava, ali ne i jedini u regionu, pa i šire. Neke ocjene kada je u pitanju borba protiv korupcije ne korespondiraju sa izvještajima o napretku naše države koji stižu iz Brisela i u kojima je rečeno da se osjeća napredak u svim oblastima”, kaže Stanišić.

I premijer Milo Đukanović priznaje da Crna Gora mnogo bolje stoji na spoljno-političkom, nego na unutrašnjem planu, te da su promjene neminovne:

Ako ne želimo da mijenjamo ništa od ovoga što pokušavamo da promijenimo, mi zapravo šaljemo jasnu poruku da želimo da konzerviramo stanje. A to stanje je veoma nepovoljno. Ne čudim se nekima koji smatraju da ne treba praviti promjene, recimo, u zapadnoevropskim demokratijama i ekonomijama zapadnoevropskih društava zato što su dostigli neki nivo razvijenosti od tridesetak hiljada eura BDP-a per capita, zato što su dostigli institucionalni razvoj koji je temelj njihovog demokratskog života. I oni sada imaju ugodniju mogućnost da arbitriraju kojim će tempom u nove reforme. Dakle, reforme se nikada ne zaustavljaju, one se moraju nastaviti u najrazvijenijim ekonomijama i demokratijama. Ali, u zemljama na ovom nivou razvoja na kojem smo mi, reforme su imperativ, poručio je Đukanović.

Za razliku od predstavnika vlasti, potpredsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović smatra da je izvještaj Stejt departmenta za Crnu Goru vrlo realan.

“Mislim da izvještaj predstavlja diplomatski šamar aktuelnom režimu u Crnoj Gori. Priča o našem fenomenalnom napretku i nevjerovatnim rezultatima, kako u borbi protiv korupcije, tako i u stvaranju demokratskog ambijenta pada u vodu i predstavlja klasičnu demagogiju”, izjavio je Abazović.

U dokumentu koji je u sklopu redovnog izvještaja o stanju ljudskih prava u svijetu predstavio državni sekretar SAD Džon Keri, navodi se, između ostalog, da je korupcija među najvećim problemima, karakteriše je nekažnjivost, a da Vlada Crne Gore ne primjenjuje antikorupcijske zakone efikasno.

XS
SM
MD
LG