sreda, 04. maj 2016

Aktuelno

Kosovski Srbi skeptični prema Platformi

Kosovski Srbi nisu veliki optimisti da će platforma kojom se traži veća autonomija za srpske sredine biti realizovana dok premijer Kosova Hašim Tači smatra da je taj dokument nastavak politike Slobodana Miloševića i da ne može biti sprovedena ni u jednom delu Kosova.

Engleska verzija Platforme Vlade Srbije o Kosovu, koju je objavio prištinski dnevnik "Koha Ditore"
Engleska verzija Platforme Vlade Srbije o Kosovu, koju je objavio prištinski dnevnik "Koha Ditore"
Budimir Ničić
Predsednik Skupštine zajednica srpskih opština na Kosovu Radovan Ničić smatra, da je Beograd poslednjih 12 godina usvojio nekoliko desetina Rezolucija i deklaracija o Kosovu, i da ništa od toga nije sprovedeno, pa tako, neće, kako kaže, ni ova platforma doneti ništa dobro ni Srbima na Kosovu, a ni državi Srbiji:

U toj platfomi nije navedeno precizno u kom sistemu će Srbi živeti ovde i u kom sistemu će se organizovati, da li u sistemu Republike Srbije ili u sistemu neke takozvane nezavisne Republike Kosovo. Ako je u sistemu nezavisne države Kosovo onda možemo da dignemo ruke od državnosti Srboje na Kosovu i Metohiji, a samim tim i Srba na Kosovu i Metohiji, i mi Srbi smo svesni toga da ćemo proći kao i Srbi u Albaniji, kao i Srbi u Italiji, a evo i kako danas prolaze u Hrvatskoj“, rekao je Ničić

S druge strane, analitičar Živojin Rakočević smatra, da autonomija u ovakvom društvu nije moguća, jer je ono neće prihvatiti, bez obzira da li se radi o kosovskom ili srpskom sistemu. On za Glas amerike kaze da bi platforma Beograda mogla biti primenjiva samo nakon velikih rezultata, rada i ulaganja na terenu:

„Taj plan je realan i ostvarljiv, ali za 10 godina, ukoliko bi ovog trenutka Beograd sa svojim punim kapacitetima i u najvećem mogućem kapacitetu počeo da ga realizuje. Ovako, to izgleda prilično nerealno, nema ponude za Albance. Ogroman broj Albanaca koji živi u ovakvom društvu očekuje takođe izvesnu vrstu  ponude od Beograda koja će mu promeniti život“, kaže Rakočević.

Predsednik opstine Klokot-Vrbovac Saša Mirković kaže da je platforma Beograda zapravo prepisana iz Ahtisarijevog plana:

Realno ono šta je Srbija stavila u toj platformi to je već ponuđeno pre dve – tri godine, kada su ove opštine formirane po Ahtisarijevom planu. Ono što je u Ahtisarijevom planu, to je sad trenutno u platformi. Znači Srbija želi da kontaktira sa predsednicima opština koji su izabrani po sistemu Kosova“, smatra Mirković.

Za premijera Kosova  Hašima Tačija  projekat predsednika Tomislava Nikolića je neostvariv, jer je to, kako je kazao,  nastavak starih planova Beograda prema Kosovu:

„Želim da naglasim da ovaj plan koji je napravio predsednik Nikolić je nepravedan, jer dolazi od čoveka koji je bio deo Miloševićevog plana i deo izvršnih institucija Slobodana Miloševića. Ovaj plan je nastavak politike Slobodana Miloševića prema Kosovu I želim da vam čvrsto obećam, da ovaj plan neće biti moguće sprovesti, bilo gde na Kosovu“, kazao je Tači.

I kosovski kordinator za razgovore o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije Bljerim Šalja izjavio je  da se Kosovo može povući iz dijaloga, ako Beograd insistira na platformi koja je ovih dana objavljena u medijima.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
03.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE