Linkovi

Vizuelni efekti u "Planeti majmuna"


Scena iz filma "Planeta majmuna - Revolucija"
Scena iz filma "Planeta majmuna - Revolucija"

Stručnjaci za vizuelne efekte u Holivudu kažu da novi naučnofantastični film "Planeta majmuna - Revolucija" pomera granice u domenu kompjuterskog beleženja pokreta.

Mnogi ljubitelji sedme umetnosti širom sveta uskoro će moći da pogledaju najnoviji nastavak popularnog serijala Planeta majmuna. Snimanje ovog akciono-avanturističkog filma pod nazivom "Planeta majmuna: Revolucija" bilo je izazov kako za glumce tako i za stručnjake za vizuelne efekte. Novinarka Glasa Amerike, Elizabet Li izveštava iz San Franciska – grada ljudi i majmuna.

To je priča o preživljavanju i o tome da li dve rase mogu da koegzistiraju. Vizuelni efekti su omogućili ljudima da igraju majmune pomoću odgovarajuće tehnologije. Endi Serkis tumači glavnu ulogu, odnosno majmuna Cezara.

“Kao glumac, naviknete se da radite u najrazličitijim situacijama gde se oslanjate samo na maštu”.

Glumci koji su tumačili uloge majmuna nosili su na glavama pričvršećene kamere kao i senzore po telu i na licu koji služe za što vernije beleženje pokreta i izraza lica. Iako se uobičajeno snima u studiju, ekipa "Planete majmuna: Revolucija" otišla je korak dalje snimivši scene napolju čime je pomerila granice, kaže stručnjak za vizuelne efekte, Den Lemon.

“To je otvorilo vrata ljudima da snimaju ovakve performanse i da koriste glumce za izvanredna dostignuća gde god požele to da urade”.

Većina filma je snimljena u šumama Vankuvera u Kanadi i u blizini Nju Orleansa, sa 3D i kamerama za snimanje pokreta. Stručnjak za vizuelne efekte, Džo Leteri kaže da je snimanje u vlažnim i mokrim uslovima – u obilju rastinja – iziskivalo razvijanje nove tehnologije.

“Morali smo da napravimo potpuno nove kamere kako bismo mogli to da radimo. Napravili smo bežične sisteme kamera za lakše integrisanje i pozicioniranje. Osmislili smo i nove daljinske kontrole za glumce, koji kontrolišu senzore koji šalju informacije kamerama”.

Reditelj Met Rivs kaže da vizuelni efekti čine njegov posao dosta složenijim, ali u isto vreme i oslobađajućim.

“To nam je omogućilo da usavršimo stvari što ne bismo mogli sa tradicionalnim načinom pravljenja filmoa. Taj deo je bio fantastičan”.

Osim što su morali da prevaziđu tehnološke poteškoće tokom snimanja, mnogi glumci su morali i da prođu kroz trening ne bi li počeli da razmišljaju i kreću se poput majmuna.

“Morate da zaboravite ono što nas čini ljudima i da se fokusirate na ono životinjsko u nama. U tome je poenta i to je najteži deo”, kaže Teri Notari, glumac i trener za pokret.

Teri Notari je tumačio ulogu majmuna a na filmu je radio i kao trener pokreta i koreograf. Reporteri su mogli da iskuse koliko je teško kretati se kao majmun sa produžecima za ruke koje su glumci nosili kako bi dobili duže ruke i kraće noge.

Glumcima je zaista trebalo 6 nedelja treninga sa Terijem Notarijem da bi postali slični majmunima.

Osim fizičkih i tehničkih zahteva ovog filma, proces transformacije u lik koji tumače je isti, kaže glumac Endi Serkis – a sa ciljem da budu što uverljiviji.

XS
SM
MD
LG