subota, 30. april 2016

Aktuelno / Amerika

Gordon: Podrška integraciji Zapadnog Balkana

Jedan od važnih zadataka američke i diplomatije EU je dovršavanje evroatlantskih procesa u zemljama Zapadnog Balkana, ističe visoki zvaničnik Stejt Departmenta.

Filip Gordon, pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju.
Filip Gordon, pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju.
Jela Defrančeski
Jedan od važnih zadataka američke i diplomatije Evropske unije je dovršavanje evroatlantskih procesa u zemljama Zapadnog Balkana, istakao je  visoki zvaničnik Stejt departmenta, Filip Gordon, u svom jučerašnjem izlaganju održanom u uticajnom Atlantskom savetu Sjedinjenih Država.

Gordon je posebno istakao činjenicu da je državna sekretarka Hilari Klinton posetila Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Kosovo, zajedno sa Ketrin Ešton, Visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost,  čime je želela da pokaže da transatlantski partneri sprovode identičnu politiku prema regionu:

Njihova zajednička poseta potvrdila je našu kontinuiranu predanost integraciji čitavog Balkana u Evropu  i Zapad. Mi smo više puta ponovili naše stanovište da Evropa ne može da bude celovita bez integracije celokupnog Zapadnog Balkana,” rekao je Gordon.
 
On je dodao da proces integracije u podjednakoj meri zavisi od spremnosti zemalja regiona da preduzmu reforme da bi ispunili uslove za članstvo u Evropskoj uniji.
 
Visoki američki diplomata je posebnu pažnju posvetio odnosima između Kosova i Srbije, ističući da Vašington podržava evroatlantske aspiracije Prištine i Beograda.
 
“Kao što znate, poslednjih godinu i po dana, SAD su pružale podršku  izgradnji dijaloga između dve strane, pod pokroviteljstvom Evropske unije, radi  normalizovanja odnosa te dve susedne zemlje u korist stabilizacije regiona. Uspostavljeni dijalog je doneo konkretne rezultate, uključujući sporazume o slobodi kretanja, uzajamnom priznavanju univerzitetskih diploma i dokumenata o vlasništvu zemlje, zajedničkom upravljanju administrativnim prelazima i učešću Kosova u regionalnim forumima. Mada su poslednje dve stavke usvojene sa zakašnjenjem, mi smo veoma zadovoljni što je nova vlada u Beogradu, izabrana ranije ove godine, preduzela korake da se prevaziđu razlike, izražavajući pri tom svoju predanost evropskoj integraciji.”
 
Filip Gordon je naročito naglasio značaj razgovora između premijera Srbije Ivice Dačića i premijera Kosova Hašima Tačija sa Ketrin Ešton u Briselu.
 
“Prošlog meseca, prilikom prvog susreta u okviru nove faze dijaloga na premijerskom nivou, predsednici vlada Ivica Dačić i Hašim Tači izrazili su svoju privrženost uspostavljenom procesu i takođe prihvatili da nastave sa takvim sastancima. Sedmog novembra, obojica su se po drugi put sastali sa Visokom predstavnicom Ešton u Briselu, potvrdivši još jednom da žele postizanje sveobuhvatnog dogovora o severu Kosova.”
 
Gordon je nastavio:
 
Da budem sasvim jasan, SAD snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Kosova, koji priznaje ukupno 90 zemalja širom sveta, kao i velika većina članica Evropske unije. Ni mi, ni Unija, ne očekujemo sada od Srbije da prizna Kosovo, ali Srbija će morati da normalizuje svoje odnose sa demokratskim, suverenim, nezavisnim, multietničkim Kosovom u okviru njegovih sadašnjih granica. Podela nije opcija.”

Pomoćnik državnog sekretara je na kraju još jednom istakao da je američka diplomatija predana rešavanju preostalih pitanja u regionu jer je to od suštinskog značaja za stabilnost Evrope, što je i važan interes Sjedinjenih Država.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE