Linkovi

Pentagon: Daleko od povratka teritorije


Šiitski borci koji su se priključili iračkoj vojsci u borbi protiv Islamske države, tokom obuke u pokrajini Nadžaf
Šiitski borci koji su se priključili iračkoj vojsci u borbi protiv Islamske države, tokom obuke u pokrajini Nadžaf

Američki Sekretarijat za odbranu ne očekuje ofanzivu iračke vojske protiv islamske države bar još nekoliko meseci...

Pentagon je saopštio da će iračkoj vojsci biti potrebne višemesečne pripreme pre nego što bude mogla da preduzme ofanizivu za preuzimanje teritorija koja se nalaze pod kontrolom ekstermističke grupe Islamska država.

Irački kurdski borci, poznati i kao pešmerge, pripremaju se za odlazak na sirijsko-tursku granicu, kako bi branili Kobani od boraca Islamske države. Međutim, zvaničnici američke Centralne komande upozoravaju da pripreme za veću operaciju u Iraku traže više vremena.

Prema saopštenju Centralne komande, juče je izvršeno devet vazdušnih napada, od kojih su četiri onemogućila pobunjeničke operacije u blizini brane kod Mosula, a uništena su još tri položaja ekstremista južno od Faludže.

Pentagon je naveo da su sprovedeni vazdušni napadi na šest meta u Siriji, četiri kod Kobanija, gde kurdski borci i pripadnici Islamske države već nedeljama vode borba za kontrolu regiona južno od turske granice.

Turski predsednik Redžep Erdogan saopštio je danas da će se odbrani Kobanija ubrzo pridružiti sirijski kurdi i pripadnici slobodne sirijske armije.

XS
SM
MD
LG