Linkovi

Kontroverza oko nagrade PEN-a Šarli Ebdou


Žerar Bijar, glavni urednik Šarli Ebdoa i Žan-Batist Tore, filmski kritičar francuskog magazina, primaju nagradu za hrabrost i slobodu izražavanja od američkog PEN centra na ceremoniji u Njujorku.
Žerar Bijar, glavni urednik Šarli Ebdoa i Žan-Batist Tore, filmski kritičar francuskog magazina, primaju nagradu za hrabrost i slobodu izražavanja od američkog PEN centra na ceremoniji u Njujorku.

Nagrada za hrabrost književne organizacije PEN, dodeljena je francuskom satiričnom časopisu Šarli Ebdo. Ta odluka podelila obično harmoničnu, levo orijentisanu američku književnu elitu.

Neki od najpoznatijih američkih pisaca razmenjuju optužbe o kukavičluku i slepilu u odnosu na rasizam.

Glavni urednik časopisa Šarli Ebdo, Žerar Bijar, i filmski kritičar, Žan-Batist Tore, doputovali su u Njujork, da bi primili nagradu za slobodu izražavanja od američkog ogranka PENA, na večeri za prikupljanje sredstava.

“Žan–Batist i ja smo veoma ponosni što smo ovde da primimo tu prestižnu nagradu, mada neki misle da nagrada predstavlja uvredu. Mnogo hvala svima koji nas podržavaju. “

Više od 200 članova PENA napisalo je protest protiv odluke da se nagrada dodeli časopisu Šarli Ebdo, sa obrazloženjem da su neke karikature kulturno uvredljive, pa čak i rasističke. Medjutim, drugi brane odluku o nagradi, uključujući književnika Salmana Rušdija, koji se godinama krio, pošto su mu Muslimani pretili smrću kada je objavio roman Satanski stihovi.

“Ako ste organizacija koja podržava slobodu izražavanja i slobodu govora, onda morate da verujete u slobodu govora, čak i kada ne volite taj govor. Ako podržavate slobodu govora samo kada se on podudara sa vašim moralnim normama, onda se to obično zove – cenzura. “

Zbog prisustva saradnika časopisa Šarli Ebdo, i nedavnog oružanog napada u Dalasu, u Teksasu, na izložbu karikatura proroka Muhameda, gosti su morali da prođu kroz metalne detektore uz prisustvo naoružanih policajaca.

XS
SM
MD
LG