Linkovi

"Patriotski milioneri" za veće poreze


Američki milioneri, koji traže da budu više oporezovani, u Vašingtonu
Američki milioneri, koji traže da budu više oporezovani, u Vašingtonu

U Vašingtonu, grupa koja sebe naziva „Patriotskim milionerima“, stigla je sa porukom za predsednika i Kongres: „oporezujte nas više"

Uz budžetske pregovore Bele kuće i Kongresa koji treba da počnu ove nedelje i odmaknu Sjedinjene Države od takozvane „fiskalne provalije“, više od dvadeset milionera je došlo u Vašington da ponovo zatraži povećanje poreza najbogatijim Amerikancima.

U Vašingtonu, grupa koja sebe naziva „Patriotskim milionerima“, stigla je na Kapitol Hil sa porukom za predsednika i Kongres: „oporezujte nas više, mi to možemo da izdržimo“.

„Imamo stopu nejednakosti koja najbrže raste u razvijenom svetu“, kazali su neki od njih.

Oni su na istoj liniji sa predsednikom Obamom, koji je obećao da će podići porez najbogatijim Amerikancima u okviru dogovora o budžetu potrebnog da bi se izbegla kriza koja preti. Takozvana „fiskalna provalija“ bi iznudila povećanje poreza i velika kresanja budžetskih troškova, ukoliko se do 31. decembra ne sklopi dogovor.

„Kada dođemo do dva odsto na vrhu, ono što neću da uradim je smanjenje poreza onima kojima to nije potrebno. To bi koštalo gotovo hiljade milijardi dolara“, saopštio je predsednik Obama.

Međutim, predsednik Predstavničkog doma, Džon Bejner, jasno je rekao da najbogatijim Amerikancima ne bi trebalo povećavati porez.

„Pripremio sam okvire mogućeg načina na koji dve partije mogu da sarađuju da bi se izbegla fiskalna provalija bez povećanja poreza.“

Patriotski milioneri nisu saglasni sa Bejnerom. Oni se ne slažu sa tvrdnjom Republikanske partije da bi oporezivanje bogataša koji stvaraju radna mesta, dovelo do smanjenja broja tih mesta. Ti Džej Zlotnicki je direktor kompanije za obradu podataka, „AjKontrol sistems“ (iControl Systems).

„Kada odlučujem da li ću ili ne da zapošljavam nove ljude da bih proširio posao, tu odluku donosim isključivo na osnovu toga da li su oni potrebni kompaniji, da li su potrebni zbog mušterija, da li će to da poveća biznis. Moja lična poreska stopa nikada nije faktor sa kojim računam.“

Milioneri tvrde da bi preopterećivanje srednje klase porezom da bi se isplatio američki deficit, bilo daleko gore za ekonomiju. Frenk Patituči je direktor kompanije „NuKompas Mobiliti“ (NuCompass Mobility).

„To je naročito važno za srednju klasu. Ako izgubite srednju klasu, gubite mušterije.To znači da jaka srednja klasa, uz pomoć pravičnog poreskog sistema, vodi ka dugoročno zdravoj ekonomiji.“

Patriotski milioneri imaju više od 200 članova širom Sjedinjenih Država, koji rade u sektorima finansija, zabave i tehnologije.
XS
SM
MD
LG