Linkovi

Zabranjena Parada ponosa


Koalicija sest LGBT organizacija iz Srbije nedavno je organizovala akciju podele kisobrana duginih boja u centru Beograda.
Koalicija sest LGBT organizacija iz Srbije nedavno je organizovala akciju podele kisobrana duginih boja u centru Beograda.

Organizatori Parade ocenjuju da je reč ne samo o kapitulaciji države već i o njenoj koaliciji sa huliganima, premijer Srbije ističe da je odluka doneta na osnovu bezbednosnih procena.

Policija danas zabranilla održavanje Parade ponosa, kao i svih drugih javnih skupova 6. oktobra, a danas je u Beogradu, pod zaštitom 2.000 policajaca otvorena izložba Ecce homo. Patrijarh srpski Irinej zatražio zabranu oba skupa, a organizatori Parade ponosa ocenjuju da je reč o još jednoj kapitulaciji države pred nasiljem.

Ministarstvo unutrašnjih poslova zabranilo je danas održavanje Parade ponosa, kao i svih drugih skupova koji su zakazani za 6. oktobar. I dok organizatori Parade ocenjuju da je reč ne samo o kapitulaciji države već i o njenoj koaliciji sa huliganima, premijer Srbije i ministar policije je danas izjavio da je ovakva odluku doneta na osnovu bezbednosnih procena da postoje najave ozbiljnog ugrožavanja javnog reda i mira i bezbednosti građana.

Ovo ne znači nikakvo povlačenje niti kapitulaciju pred nekima koji misle da mogu svojim paramilitarnim ili bilo kakvim drugim pretnjama da ugroze održavanje javnih skupova, već je procenjeno da u ovom trenutku može da dođe do ozbijnog ugrožavanja javnog reda i mira, što može ozbiljno ugroziti interese građana i države u celini”, navodi Ivica Dačić.

Sa druge strane, organizatori Parade ponosa smatraju da odluka o zabrani pokazuje da je država i ovoga puta poklekla pred huliganima i nasiljem, kao i da to predstavlja izraz nespremnosti države da zaštiti ustavno pravo na mirno okupljanje i slobodu govora. Član organizacionog odbora "Prajd 2012“ Boban Stojanović je najavio da će taj skup, zakazan za 6. oktobar, "na neki način biti obeležen" i pored zabrane Ministarstva unutrašnjih poslova:

Mi možemo da budemo u redu sa tim da smo diskriminisani, nevidljivi, ovakvi ili onakvi svakog dana u društvu. Međutim, zabrana je jedna odluka koja ne može da se reflektuje samo na gej populaciju – ona će verovatno imati svoju refleksiju i na druge društvene grupe.”

Protivljenje paradi izrazio je i patrijarh srpski Irinej, koji je u pismu premijeru Srbije osim zabrane Parade ponosa zatražio i sprečavanje održavanja izložbe fotografija švedske umetnice Elizabete Olson Valin, jer je, po oceni patrijarha to dubokovređajuća izložbu koju propagiraju homoseksualci.

Uprkos tome, danas je u Centru za kulturnu dekontaminaciju otvorena izložba Ecce homo, a ceo prostor oko trga Slavija u centru Beograda je blokiran i od zaštitom je 2.000 policajaca. Inicidenata nije bilo, a predstavnici pokreta Dveri, koji su bili ispred kordona policije, su najavili da će podneti krivičnu prijavu protiv organizatora i ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića.

Stejt Department: Reč je o ljudskim pravima

Neimenovani zvaničnik Stejt departmenta je u izjavi za agenciju Tanjug rekao da su Sjedinjene Države razočarane odlukom Vlade Srbije da drugu godinu zaredom otkaže održavanje Parade ponosa.

On je istakao da Amerika snažno podržava prava svih pojedinaca da se mirno okupljaju i izraze svoje stavove, podsetivši na stav američke državne sekretarke Hilari Klinton da su "gej prava - ljudska prava".

Zvaničnik Stejt depertmenta je dodao da "ljudska prava pripadaju svima i prevazilaze sve kulture i tradicije".
XS
SM
MD
LG