nedelja, 01. maj 2016

Balkan

Zabranjena Parada ponosa

Organizatori Parade ocenjuju da je reč ne samo o kapitulaciji države već i o njenoj koaliciji sa huliganima, premijer Srbije ističe da je odluka doneta na osnovu bezbednosnih procena.

Koalicija sest LGBT organizacija iz Srbije nedavno je organizovala akciju podele kisobrana duginih boja u centru Beograda.
Koalicija sest LGBT organizacija iz Srbije nedavno je organizovala akciju podele kisobrana duginih boja u centru Beograda.

Multimedia

Rade Ranković
Policija danas zabranilla održavanje Parade ponosa, kao i svih drugih javnih skupova 6. oktobra, a danas je u Beogradu, pod zaštitom 2.000 policajaca otvorena izložba Ecce homo. Patrijarh srpski Irinej zatražio zabranu oba skupa, a organizatori Parade ponosa ocenjuju da je reč o još jednoj kapitulaciji države pred nasiljem.

Ministarstvo unutrašnjih poslova zabranilo je danas održavanje Parade ponosa, kao i svih drugih skupova koji su zakazani za 6. oktobar. I dok organizatori Parade ocenjuju da je reč ne samo o kapitulaciji države već i o njenoj koaliciji sa huliganima, premijer Srbije i ministar policije je danas izjavio da je ovakva odluku doneta na osnovu bezbednosnih procena da postoje najave ozbiljnog ugrožavanja javnog reda i mira i bezbednosti građana.

Ovo ne znači nikakvo povlačenje niti kapitulaciju pred nekima koji misle da mogu svojim paramilitarnim ili bilo kakvim drugim pretnjama da ugroze održavanje javnih skupova, već je procenjeno da u ovom trenutku može da dođe do ozbijnog ugrožavanja javnog reda i mira, što može ozbiljno ugroziti interese građana i države u celini”, navodi Ivica Dačić.

Sa druge strane, organizatori Parade ponosa smatraju da odluka o zabrani pokazuje da je država i ovoga puta poklekla pred huliganima i nasiljem, kao i da to predstavlja izraz nespremnosti države da zaštiti ustavno pravo na mirno okupljanje i slobodu govora. Član organizacionog odbora "Prajd 2012“ Boban Stojanović je najavio da će taj skup, zakazan za 6. oktobar, "na neki način biti obeležen" i pored zabrane Ministarstva unutrašnjih poslova:

Mi možemo da budemo u redu sa tim da smo diskriminisani, nevidljivi, ovakvi ili onakvi svakog dana u društvu. Međutim, zabrana je jedna odluka koja ne može da se reflektuje samo na gej populaciju – ona će verovatno imati svoju refleksiju i na druge društvene grupe.”

Protivljenje paradi izrazio je i patrijarh srpski Irinej, koji je u pismu premijeru Srbije osim zabrane Parade ponosa zatražio i sprečavanje održavanja izložbe fotografija švedske umetnice Elizabete Olson Valin, jer je, po oceni patrijarha to dubokovređajuća izložbu koju propagiraju homoseksualci.

Uprkos tome, danas je u Centru za kulturnu dekontaminaciju otvorena izložba Ecce homo, a ceo prostor oko trga Slavija u centru Beograda je blokiran i od zaštitom je 2.000 policajaca. Inicidenata nije bilo, a predstavnici pokreta Dveri, koji su bili ispred kordona policije, su najavili da će podneti krivičnu prijavu protiv organizatora i ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića.

Stejt Department: Reč je o ljudskim pravima

Neimenovani zvaničnik Stejt departmenta je u izjavi za agenciju Tanjug rekao da su Sjedinjene Države razočarane odlukom Vlade Srbije da drugu godinu zaredom otkaže održavanje Parade ponosa.

On je istakao da Amerika snažno podržava prava svih pojedinaca da se mirno okupljaju i izraze svoje stavove, podsetivši na stav američke državne sekretarke Hilari Klinton da su "gej prava - ljudska prava".

Zvaničnik Stejt depertmenta je dodao da "ljudska prava pripadaju svima i prevazilaze sve kulture i tradicije".
Ovaj forum je zatvoren
Razvrstavanje komentara
Komentari
     
od: boris iz: novi sad
05.10.2012 20:10
Naravno da sam veliki protivnik gej parade. Oni ako su takvi, kakvi su, neka su. Mogu u svojoj kući, stanu ili sobi da rade šta god žele. Ali ne mogu da se javno eksponiraju! Ajde da onda svoju paradu organizuju narkomani, pedofili, bivši robijaši i drugi "pacijenti" poremećenih ličnosti.


od: Dragojević iz: Beograd
05.10.2012 18:55
izražavam dužno poštovanje prema uvaženoj gospodi i napominjem da bilo mnogo korisnije svim učesnicima " raznih parada" podeliti građevinska kolica, lopate, krampove i budake. Pomoću navedenog alata treba hitno početi sa zasađivanjem novih sadnica na područjima koja su stradala u požarima. Takođe bi bilo korisno početi sa izgradnjom novih nasipa uz desnu obalu Drine, na potesu od Loznice do ušća u Savu. Poznato mi je da uvažena gospoda nemaju bolji predlog, ali da iz "svojih razloga" ne žele nikakav koristan rad..


od: jeruzalem iz: grd
04.10.2012 16:07
Svi oni koji su za odrzavanje parade ponosa neka ih pozovu kod sebe !
A ovi nisu nicim ugrozeni ,nego sami sa sobom !


od: Sekula
04.10.2012 15:27
Cim je zvanicnik Stejt Departmenta izjavio da je razocaran, to znaci da smo uradili pravu stvar. To treba da bude zvezda vodilja za svaku nasu nedomicu i u buducnosti. Politicari samo treba sebi da postave pitanje - "A sta bi na to rekao Stejt Department?".Tako bismo bez rasprava dosli mnogo brze do resenja.

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE