Linkovi

Papa pozvao na oživljavanje "umorne" Evrope


Papa Franja govori pred poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu, 25. novembra 2014.
Papa Franja govori pred poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu, 25. novembra 2014.

Poglavar katoličke crkve papa Franja održao je govor u Evropskom parlamentu, ističući da nosi poruku mira. Papa je izmedju ostalog ukazao na važnost priključivanja balkanskih zemalja EU.

Od velike je važnosti da Vi poslanici štitite evropski identitet, kako bi građani EU imali više poverenja u institucije Unije i njene napore za širenje mira i prijateljstva,” rekao je papa dodavši da je svest o sopstvenom identitetu važna i za održavanje pozitivnog dijaloga sa zemljama koje žele da postanu članice EU:

“Tu posebno mislim na zemlje Balkana, za koje bi članstvo u Evropskoj uniji moglo da bude odgovor na želju za mirom u regionu, koji je mnogo propatio tokom nedavnih oružanih sukoba.”

Papa, koji je pozdravljen ovacijama na početku i na kraju govora, istakao je da želi da donese poruku mira Evropljanima koji nemaju poverenja u svoje institucije, koji su duhovno zalutali u kulturi koja, kako ističe papa, više ne vrednuje dostojanstvo ljudskih bića.

Papa je takodje apelovao na ponovno oživljavanje ,,umorne” Evrope, pogođene ekonomskom krizom i rastućim nacionalizmom.

On je poslanike u Evropskom parlamentu pozvao da učine više da pomognu migrantima i da ne dozvole da Sredozemlje postane “ogromno groblje”.

Tokom kratkog boravka u Strazburu, papa se susreo sa odlazećim predsednikom Evropskog saveta Hermanom Van Rampujem i novim šefom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom. Bila je to druga poseta jednog pape Evropskom parlamentu.

XS
SM
MD
LG