ponedeljak, 02. maj 2016

Aktuelno / Globalne teme

Paneta: 33 hiljade vojnika povučeno

U Avganiatanu ostalo 68 hiljada vojnika, kao pre dodatnog pojačanje pre dve godine, potvrdio američki sekretar za odbranu

Američki sekretar za odbranu Lion Paneta (levo) u društvu svog kolege sa Novog Zelanda Džonatana Kolmena u Oklendu
Američki sekretar za odbranu Lion Paneta (levo) u društvu svog kolege sa Novog Zelanda Džonatana Kolmena u Oklendu
Glas Amerike
Svi američki vojnici koji su upućeni u Avganistan pre dve godine u okviru dodatnog pojačanja - njih ukupno 33 hiljada - napustili su tu zemlju.

Američki sekretar za odbranu Lion Paneta potvrdio je vest o njihovom povlačenju tokom današnje zvanične posete Novom Zelandu.

Govoreći na konferenciji za novinare u Oklandu, Paneta je odao priznanje američkim snagama rekavši da su ostvarile svoj cilj, zaustavile zamah Talibana i pružile pomoć u izgradnji avganistanske armije.

Broj američkih vojnika u Avganistanu sada iznosi 68 hiljada, što je bio i nivo pre pomenutog pojačanja.

Američki zvaničniici navode da će svi američki vojnici napustiti Avganistan 2014. godine. Međutim, mnogi izražavaju zabrinutost zbog toga što se povlačenje američkih snaga podudarilo sa sve većim brojem napada na međunarodne snage od strane pripadnika avganistanske vojske i policije.

Poseta sekretara Panete Novom Zelandu inače je deo njegove turneje po azijsko-pacifičkom regionu i ima za cilj da obnovi dugo suspendovane vojne veze sa tom nekada savezničkom zemljom.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE