Linkovi

Epidemije na filmu - dramatične i nerealistične


Met Dejmon u sceni iz filma "Zaraza"
Met Dejmon u sceni iz filma "Zaraza"

Svi znamo da holivudski filmovi nisu stvarni, ali koliko je verodostojan scenario širenja smrtosnonih virusa – kao što je ebola – prikazan u tim filmovima?

Holivudski film “Epidemija”, iz 1995, govori o fiktivnom virusu nalik na ebolu, koji stiže u Sjedinjene Države iz Afrike. Virus mutira i počinje da se širi u jednom malom gradu. Tu su tajanstveni serum, američki vojni karantin i ideja da se gradić bombarduje kako bi se zataškalo postojanje virusa.

Stručnjak za tropske bolesti, dr Piter Hotez, preko Skajpa kaže za Glas Amerike da je drama u toj vrsti filmova upravo to – drama.

“Problem sa tim filmovima je što stvaraju lažnu predstavu o tome šta su stvarni rizici kod infektivnih bolesti”.

Još jedan egzotični virus je u središtu medicinskog trilera iz 2011 – “Zaraza”. Taj virus počinje kašljem, slede grip i infekcija mozga… i nastaje potpuna panika.

Dr Hotez kaže da javnost treba da bude svesna da su takvi holivudski filmovi samo zabava i fikcija.

"Oni slabo pokazuju kako se ponašaju infektivne bolesti, na koji način profesionalci u zdravstvu reaguju na infektivne bolesti i kako eksperti za javno zdravlje kontrolišu situacije u vezi sa infektivnim bolestima.”

Hotez zapravo smatra da filmovi o pandemijama donose više štete nego koristi.

“Ljudi razvijaju strahove koji su neopravdani, a ponekad izmišljena pretnja može da nanese mnogo štete”.

On podseća na filmove koji pokazuju kako se fatalne zaraze šire iz istraživačkih centara.

“U laboratorijama gde se virusi drže pod kontrolom rade visoko-obučeni i izuzetno oprezni ljudi. Nije nemoguće, ali nije ni verovatno, da virus pobegne iz laboratorije”.

Dr Hotez smatra da je verovatnoća izbijanja epidemije ebole u SAD minimalna. Međutim, čak i da bolest dospe u SAD, on kaže da bi mogla da se kontroliše.

“Da se to dogodi u nekom velikom urbanom centru u SAD, imali bismo veoma drugačiju scenu gde možemo da sprovedemo kontrolu infekcije, gde postoje veoma aktivni Centri za kontrolu bolesti, i vrlo aktivni i preduzimljivi sekretarijati za zdravstvo na lokalnom i državnom nivou”.

Međutim, neki elementi iz filmova o epidemijama mogli bi da budu realistični…

“Napori da se uspostavi karantin sadrže element heroizma i drame, tako da nije nezamislivo da se u stvarnom uvođenju karantina zaista vide prizori iz holivudskih filmova”.

Doktor Hotez, međutim, ističe da ne možemo da se oslonimo na to da će filmovi edukovati javnost o eboli i drugim infektivnim bolestima, ili mogućim vakcinama i lekovima koji će sprečavati i kontrolisati izbijanje zaraza.

XS
SM
MD
LG