Linkovi

Migranti iz Pakistana posebno ugroženi


Migranti u Idomenija, 23. mart 2016.
Migranti u Idomenija, 23. mart 2016.

Zbog politike Pakistana da ne prima nazad izbeglice, a migranti iz te zemlje često ne ispunjavaju uslove za dobijanje azila.

Među desetinama hiljada migranata zaglavljenih u Grčkoj, Pakistanci su posebno ranjivi. Molba za azil u Evropi bi najverovatnije bila odbijena, ali neki od njih čak neće moći ni da se vrate u Pakistan ukoliko nemaju ispravna dokumenta.

Izbeglički kamp pod upravom dobrovoljaca “Bolji dani za Moriju” udomio je hiljade migranata koji su stigli na grčko ostrvo Lezbos. Međutim, dani kampa su odbrojani.

Prema novom sporazumu Evrope i Turske, predviđeno je da sve nove pridošlice budu zadržane u obezbeđenom objektu u blizini.

Većina preostalih stanovnika tog kampa su Pakistanci, koji u principu ne ispunjavaju uslove za azil.

“Nadamo se, želimo da nam grčka vlada odobri azil i da možemo legalno da ostanemo ovde. Ne želimo da budemo ovde ilegalno. Nadamo se i želimo da se grčka vlada sažali na nas, jer smo rizikovali živote na moru”, kaže Tavakal Husein, migrant iz Pakistana.

U poslednjih nekoliko dana, volonteri su počeli registraciju migranata kako bi dokazali da su stigli u Grčku pre isteka roka, 20. marta. Posle tog datuma, svi novi migrant će biti poslati nazad u Tursku, bez obzira na nacionalnost.

“Ne želimo da idemo nazad u Tursku. Voleli bismo da ostanemo u Grčkoj”, kaže Husein.

Međutim, ovakve molbe neće biti dovoljne. 150 Pakistanaca i migranata iz Bangladeša u ponedeljak su u pratnji policije ukrcani na trajekt i prebačeni sa Lezbosa na kopno u Grčkoj gde će biti obrađene njihove molbe.

Među migrantima vlada strah od toga šta ih čeka. Da li će im biti dozvoljeno da ostanu u Grčkoj ili će biti deportovani u Tursku.

Lekari volonteri na Lezbosu kažu da ta neizvesnost samo doprinosi pogoršanju ionako problematičnog mentalnog stanja migranata.

“Oni su izmučeni, nalaze se u vrlo teškoj situaciji i teško je da im se pruži pomoć da se nose sa problemima i da ostanu zdravi. Pogotovo jer su ljudi ovde u prolazu”, ističe Mišel Telaro, Lekari bez granica.

Većina preostalih migranata na Lezbosu se polako prebacuje na kopno u Grčkoj, gde će biti zadržani dok traje proces obrade njihovih zahteva za azil.

Ukoliko im ne bude odobren azil, možda će im biti ponuđen povratak u domovinu. Ali za Pakistance to je problem, jer njihova zemlja odbija da primi nazad migrante, koji nemaju urednu dokumentaciju.

Za neke, čak bi i povratak kući mogao da bude predugačak put.

XS
SM
MD
LG