utorak, 03. maj 2016

Aktuelno / Globalne teme

Pakistan: Apel za akciju

Guverner Baludžistana rekao da snage bezbednosti nisu u stanju da spreče napade poput tragedije u Kveti u kojoj je stradalo 80 ljudi

Lokalni stanovnici kraj mesta prekjučerašnjeg bombaškog napada u Kveti, 17. februar, 2013. Lokalni stanovnici kraj mesta prekjučerašnjeg bombaškog napada u Kveti, 17. februar, 2013.
x
Lokalni stanovnici kraj mesta prekjučerašnjeg bombaškog napada u Kveti, 17. februar, 2013.
Lokalni stanovnici kraj mesta prekjučerašnjeg bombaškog napada u Kveti, 17. februar, 2013.
Glas Amerike
Guverner pakistanske pokrajine Baludžistan, Zulfikar Magsu, oštro je kritikovao nacionalne snage bezbednosti zbog jučerašnje eksplozije u kojoj je poginulo najmanje 80 ljudi i ranjeno više od stotinu.

Magsi je danas rekao da snage bezbednosti, bez obzira što imaju odrešene ruke za obračun sa ekstremističkim organizacijama, nisu u stanju da spreče napade poput jučerašnjeg na zakrčenoj pijaci. Istovremeno, na ulicama Kvete i Karačija na jugu zemlje, kao i u prestonici Islamabadu, održani su protesti na kojima je traženo da vlada preduzme akciju.

Meta eksplozije u pokrajinskom glavnom gradi Kveti su bili pripadnici hazarske manjine, odnosno šiitski muslimani koji su pre jednog veka prešli u Baludžistan iz Avganistana. Odgovornost za eksploziju, kao i za sličan napad prošlog meseca u kojem je poginulo više od 90 ljudi, preuzela je sunitska ekstremistička organizacija Laškar-i-džangvi.

Prošle godine u sektaškom nasilju u Pakistanu, poginulo je više od 400 ljudi.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
02.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE