subota, 30. april 2016

Aktuelno / Globalne teme

Pakistanski sud naredio hapšenje premijera

Pakistanska policija je danas saopštila da je sud naredio hapšenje premijera i još 15 osoba umešanih u korupciju

Lider verske organizacije Minadž-ul-Kuran na protestima u Islamabadu, 15. januar, 2013.   Lider verske organizacije Minadž-ul-Kuran na protestima u Islamabadu, 15. januar, 2013.
x
Lider verske organizacije Minadž-ul-Kuran na protestima u Islamabadu, 15. januar, 2013.
Lider verske organizacije Minadž-ul-Kuran na protestima u Islamabadu, 15. januar, 2013.
Glas Amerike
Pakistanski Vrhovni sud naredio je hapšenje premijera Radže Perveza Ašrafa zbog korupcije, u jeku zahteva za raspuštanje vlade na demonstracijama u prestonici Islamabadu.
Pozivajući se na zvanične izjave, pakistanska policija je danas saopštila da je sud naredio hapšenje premijera i još 15 osoba umešanih u slučaj povezan sa električnom centralom u privatnom vlasništvu. Ašraf je ranije obavljao dužnost ministra za energetiku i vodoprivredu. Optužen je da je primio mito za izgradnju električne centrale, koja je trebalo da smanji nestašicu struje u Pakistanu. Ašraf odbacuje optužbe.
Po mišljenju posmatrača, nalozi za hapšenje mogu da pojačaju napetost između vlade i pravosuđa.

Nešto ranije, hiljade ljudi su se okupile ispred pakistanskog Parlamenta u okviru „dugog marša“ koji je trajao dva dana, zahtevajući raspuštanje Parlamenta. Protest je vodio kanadsko-pakistanski imam Tahirul Kadri.

Snage bezbednost su jutros na kratko koristile suzavac protiv okupljenih demonstranata.

Novi parlamentarni izbori u zemlji zakazani su za maj, a parlament bi trebalo da bude raspušten dva meseca ranije. Međutim, Kadri zahteva da vlada bude odmah raspuštena, kako bi se omogućilo prelaznom kabinetu da ukloni korupciju i lošu upravu, za koje tvrdi da su uzrok hronične nestašice energije, sporog ekonomskog rasta, porasta kriminala, kao i pobune Talibana.

Kadrijevo crno vozilo bilo je posipano ružinim laticama kada je stigao na protestni zbor. Sufitski sveštenik, koji upravlja jednom globalnom verskom i obrazovnom organizacijom, vratio se u Pakistan posle dugog boravka u Kanadi, gde je stekao državljanstvo. Kadri je obećao da će na demonstracije dovesti milion ljudi, ali prema proceni pakistanskog Ministarstva unutrašnjih poslova, broj demonstranata je bio oko 25.000.
 
Protesti u Islamabadu su održani posle trodnevnih demonstracija u Kveti, prestonici Balučistana, zbog najtežeg sektaškog nasilja nad šiitima u istoriji Pakistana. U prošlonedeljnim eksplozijama u Kveti, poginulo je skoro 100 ljudi.  Pošto su hiljade šiita izašle na ulicu odbijajući da sahrane nastradale, Islamabad je pristao da smeni lokalnu vladu.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE