sreda, 04. maj 2016

Aktuelno / Sport

Otvorene Olimpijske igre u Londonu

Dobitnik Oskara za "Milionera sa ulice" Deni Bojl režirao raskošnu ceremoniju koja je koštala 40 miliona dolara

Novak Đoković predvodi delegaciju sportista iz Srbije na ceremoniji u Londonu
Novak Đoković predvodi delegaciju sportista iz Srbije na ceremoniji u Londonu
Glas Amerike
Svečanom ceremonijom na Olimpijskom stadionu u Londonu večeras su i zvanično otvorene 30. Letnje olimpijske igre. Prestonica Velike Britanije prvi je grad koji je tri puta organizovao najveće sportsko takmičenje od obnove Igara 1896. godine.

Upravo istorijat modernih olimpijskih igara bio je glavni motiv ceremonije, koju je režirao dobitnik Oskara Deni Bojl ("Milioner sa ulice"), a čiji je zvanični naziv "Ostrva čuda".

Džinovsko zvono, u znak početak programa, udario je biciklista Bredli Viginsu, koji je prošlog vikenda postao prvi Britanac pobednik "Trke oko Francuske".

Nekih 60 hiljada prisutnih gledalaca imalo je priliku da vidi dublerku 86-godišnje kraljice Elizabete II kako padoranom skače u Olimpijski stadion zajedno sa glumcem Danijelom Krejgom, koji tumači čuvenog britanskog Džejms Bonda. Nekoliko sekundi kasnije, prava kraljica stajala je u tišini, dok je dečiji hor pevao nacionalnu himnu “God Save the Queen”. Sa kraljicom Elizabetom na stadionu su se pojavili njen suprug, princ Filipa i predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Žak Rog.

U tradicionalnom defileu učestvovala je većina od više od 10.000 sportista, koji su marširali pod zastavama 204 zemlje učesnice. Po tradiciji, prvi su na atletsku stazu izašli Grci, poslednji domaćini Britanci, dok su ostale nacije izlazile jedna za drugom po abecednom redu.

Tim Srbije, čiju zastavu je nosio do skoro prvi teniser sveta Novak Đoković prošetao je kao 162. od ukupno 205 nacionalnih timova.

U međuvremenu, milioni Britanaca i turista u poseti Londonu napunili su gradske pabove, okupljali se sa prijateljima i rođacima ‚kako bi zajedno pratili otvaranje najvećeg sportskog događaja ove godine.

Prema procenama, ceremoniju čija je organizacija koštala 40 miliona dolara pratile uživo ili putem televizije i interneta oko milijardu ljudi.

Nadmetanja u ukupno 26 sportova trajaće do 12. avgusta.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
03.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE