Linkovi

Spilberg i Li u trci za Oskara


Glumica Ema Stoun i voditelj dodele Oskara Set Mekfarlan predstavljaju nominovane reditelje.
Glumica Ema Stoun i voditelj dodele Oskara Set Mekfarlan predstavljaju nominovane reditelje.

Dvojica legendarnih reditelja Stiven Spilberg i Ang Li takmiče se za ovogodišnje Oskare u kategoriji najbolje režije, dok su njihova ostvarenja u konkurenciji za najbolji film.

Dvojica legendarnih reditelja Stiven Spilberg i Ang Li takmiče se za ovogodišnje Oskare u kategoriji najbolje režije, dok su njihova ostvarenja u konkurenciji za najbolji film. Spilbergova drama “Linkoln” osvojila je 12 nominacija za Oskare, dok “Pijev život” Ang Lija ima samo jednu manje. Dok je neizvesno ko će pobediti u kategoriji najboljeg reditelja, i Spilberg i Li već su ostavili svoj pečat na savremenu američku kinematografiju.

Sa “Linkolnom”, Stiven Spilberg je snimio ne samo film dostojan Oskara, već novi američki klasik...Već skoro četiri decenije, Spilberg važi za holivudsku silu. Prvi veliki uspeh ostvario je filmom “Ajkula”, o lovu na krvoločnu ajkulu koja napada ljude nadomak obale Long Ajlenda. Film je osvojio tri Oskara i uspostavio Spilbergovu reputaciju majstora filmske napetosti, koju je opravdao naučnofantastičnim filmom “Bliski susret treće vrste.”

Nekoliko godina kasnije, Spilberg se vratio sa “E.T. vanzemaljcem”, potresnom pričom o dečaku koji se sprijateljuje sa vanzemaljcem koji nastoji da se vrati na svoju planetu. Film je oborio, i deset godina držao rekord po ostvarenoj zaradi.

Usledili su drugi blokbasteri, kao što je trilogija o Indijani Džonsu. Spilberg se posle avanturističkih filmova okrenuo istorijskim dramama. Njegovo krunsko ostvarenje bio je film o Holokaustu “Šindlerova lista”, iz 1993. godine, zasnovan na priči o Oskaru Šindleru koji je rizikovao život da spasi više od hiljadu Jevreja od smrti u gasnim komorama. Film je doneo Spilbergu prve Oskare za najbolju režiju i film.

U “Spasavanju redova Rajana”, Spilberg se ponovo posvetio temi Drugog svetskog rata, i osvojio svog drugog Oskara za režiju. Sada, petnaest godina kasnije, sa “Linkolnom”, Spilberg je trajna sila američke kinematografije – autor koji stvara istoriju za milione filmskih gledalaca.

Film Anga Lija “Pijev život” o indijskom dečaku i bengalskom tigru koji preživljavaju brodolom, predstavlja vizuelno remek-delo. Lijeva kamera i specijalni efekti pretvorili su more i tigra u prateće junake filma. Ang Li je već bio 40-godišnjak kada je postao poznat široj publici. Naklonost publike i kritike stekao je 1995. adaptacijom romana Džejn Ostin “Razum i osećajnost.”

Od tada je postao poznat po svom istančanom tretmanu kulturološki raznovrsnih priča. 1997. je režirao “Ledena oluja” o disfunkcionalnim porodicama u bogatim predgradjima Njujorka 1970-ih.

1999. Lijev “Pritajeni tiger, skriveni zmaj”, bajka sa kineskim borilačkim veštinama, osvojio je Oskara za najbolji film na stranom jeziku. Medjutim, ključni momenat za njegovu karijeru bio je film “Planina Broukbek” o zabranjenoj ljubavi dvojice kauboja – homoseksualaca – na američkom zapadu. Lijeva nežna i potresna priča uvela je homoseksualnu romansu u američki mejnstrim. Film je nominovan za najbolji film ali mnogi smatraju da Oskara nije osvojio zbog svoje tematike. Pa opet, Ang Li je dobio Oskara za najboljeg reditelja.

Ove godine, “Pijev život” koncentriše se na jednu indijsku porodicu i univerzalnost vere kao izvor snage i hrabrosti.

Tako su se u trci za Oskare sada našli Ang Li i Stiven Spilberg - dvojica filmskih majstora svoje generacije.
XS
SM
MD
LG