Linkovi

Okončana istraga u "slučaju Fredi Grej"


Komesar baltimorske policije Entoni Bets na početku današnje konferencije za novinare, na kojoj je objavio da jsu rezultati istrage smrti Fredija Greja predati kancelariji državnog tužioca
Komesar baltimorske policije Entoni Bets na početku današnje konferencije za novinare, na kojoj je objavio da jsu rezultati istrage smrti Fredija Greja predati kancelariji državnog tužioca

Protesti zbog Grejove smrti i policijskog nasilja sinoć se prvi put proširili na ostale američke gradove, dok je u Baltimoru bilo mirno...

Policija u Baltimoru predala je tužiocima rezultate istrage smrti Fredija Greja, koji je preminuo od povreda kičme zadobijenih dok je bio u policijskom pritvoru. Tužioci sada treba da odluče da li će podići optužnicu protiv šest policajaca, koji su umiješani u incident. Protesti zbog Grejove smrti i policijskog nasilja sinoć su se prvi put proširili na ostale američke gradove, dok je u Baltimoru bilo mirno.

Ulice u Baltimoru danas su mirne, dok njima i dalje patroliraju hiljade pripadnika Nacionalne garde i policije. Mirno je bilo i sinoć, kada su se demonstranti razišli prije 10 sati uveče po lokalnom vremenu, kada je stupio na snagu policijski čas uveden nakon nemira, koji su izbili zbog smrti 25-ogodišnjeg Fredija Greja.

“Nećemo odustati, dok ne bude pravde za Fredija Greja. Nećemo odustati dok se ne sprovede puna, jasna i transparentna istraga našeg policijskog odsjeka, kao i policajaca koji su umiješani u smrt Fredija Greja”, poručila je Ketrin Pju, članica Senata države Merilend.

Nekoliko sati ranije održan je masovni studentski protest, čiji su učesnici zatražili od vlade promjene, a od svojih vršnjaka da preduzmu akciju kako bi se to dogodilo.

“Želimo da izvršimo prisak na grad da nam da odgovore, zato što je ovo moglo da se dogodi i nama – ovo se bukvalno dogodilo 15 minuta od našeg kampusa, 15 minuta od naših života, a mi se pretvaramo kao da se ništa nije desilo”, rekla je Kori Džonson, studentkinja Univerziteta Tauson.

Protestima su se pridružili i pojedini ljubitelji lokalnog bejzbol tima Baltimor Oriols, koji je jučerašnju utakmicu protiv Čikago Vajt soksa igrao pred praznim stadionom, prvi put u istoriji američke profesionalne bejzbol lige (MLB).

U Njujorku, drugačiji prizori… hiljade demonstranata su blokirale saobraćaj, nekoliko policajaca je povrijeđeno, dok je više od 100 učesnika protesta uhapšeno.

“Policija ne štiti ljude, već imovinu. Prozori mogu da se zamijene, ali kičma Fredija Greja i njegov život ne mogu. Njega više nema”, kaže učesnica protesta Fejt Lugije.

Demonstranti su se okupili i u drugim gradovima tražeći odgovore i preduzimanje akcije povodom Grejove smrti, koji je preminuo od povreda kičme, zadobijenih dok je bio u policijskom pritvoru.

Policija u Baltimoru danas je saopštila da su rezultati istrage predati državnom tužiocu, dan ranije nego što se očekivalo.

“Više od 30 detektiva radilo je samo na ovom slučaju, puno radno vrijeme. Porodica, zajednica i javnost zaslužuju transparentnost i istinu. U ovom trenutku smo ispitali svaki trag. Međutim, to ne znači da je istraga okončana”, izjavio je komesar baltimorske policije Entoni Bets.

Dnevnik "Vašington post", pozivajući se na policijski dokument, prenosi da je zatvorenik koji je transportovan sa Grejom nakon hapšenja rekao istražiteljima da vjeruje da je Grej namjerno pokušavao da se povrijedi, udarajući u zidove policijskog kombija. Advokat Grejove porodice saopštio je da nisu obaviješteni o tom svjedočenju, te da nisu saglasni sa implikacijama da je Grej odgovoran za svoje povrede.

Gradonačelnica Baltimora Stefani Rolings Blejk nije željela da komentariše optužbe.

“Nisam vidjela izvještaj. Moramo da pustimo proces da teče, ukoliko želimo da ikad dođe do mira”, zaključila je ona.

XS
SM
MD
LG