Linkovi

Eksperti: Cene nafte će ponovo rasti


Naftno postrojenje u Kaliforniji
Naftno postrojenje u Kaliforniji

Stručnjaci navode da trenutne niže cene nafte verovatno neće biti dugotrajne, zato što će se trenutni višak zaliha postepeno smanjivati

Globalne cijene nafte su poslednjih mjeseci pale za više od 30 odsto, što je podstaklo ekonomski rast u mnogim zemljama, ali i dovelo da pada profita nacionalnih naftnih kompanija, privatnih proizvođača i firmi koje opslužuju naftna polja i operacije. Stručnjaci navode da cijene nafte neće biti niske još dugo vremena.

Povećanje proizvodnje nafte na američkom tlu, što je uglavnom rezultat tehnologije poznate kao “freking”, jedan je od glavnih razloga nižih cijena tog energenta. Džim Krejn je stručnjak za energetska pitanja na Univerzitetu Rajs.

“Proizvodnja nafte iz škriljaca, iz Sjedinjenih Država, potiskuje ostale izvore snabdijevanja, za koja su potrebna nova tržišta”.

Krejn kaže da slabljenje ekonomija u Kini i Evropi takođe utiče na smanjenje potražnje. Organizacija zemalja izvoznica nafte, odnosno OPEK, obično smanjuje poizvodnju da bi podstakla rast cijena, ali članice sada žele da brane svoj udio u tržištu, navodi Krejn.

“Spremne su da na određeno vrijeme izdrže pad cijena, kako bi potisnule neke od skupljih proizvođača sa tržišta”.

To bi moglo direktno da pogodi male kompanije u Sjedinjenim Državama.

Ukoliko, kao mala kompanija, razmišljate o ulaganju u neku novu proizvodnu liniju, možda bi trebalo to ozbiljno da razmotrite ako cijene padnu na 75 dolara po barelu”.

Za većinu potrošača, niže cijene nafte su dobra vijest. Međutim, za ogromnu naftnu industriju u mjestima poput Hjustona, u saveznoj državi Teksasu, pad cijena nije u potpunosti dobrodošao. Naftne kompanije ovdje zapošljavaju, direktno ili indirektno, stotine hiljada ljudi. Patrik Jankovski, ekonomista iz Hjustona, kaže da je povećanje proizvodnje smanjilo profite.

U saveznoj državi Teksas proizvodimo 4,5 miliona barela nafte više mjesečno nego prošle godine. Vrijednost porizvodnje je međutim pala za više od milijardu dolara mjesečno”.

Jankovski kaže da će veće kompanije moći da prevaziđu privremeni pad, ali da bi manje mogle da zapadnu u probleme.

“Vjerovatno će početi da prodaju imovinu da bi prikupile gotovinu”.

Niže cijene nafte vjerovatno neće biti dugotrajne, zato što će se trenutni višak zaliha postepeno smanjivati.

“Proizvodnja će vjerovatno pasti do 2016, odnosno definitivno do 2017. Do tada će cijene ponovo da porastu”.

Iako su direktori energetskih kompanija nervozni zbog pada cijena, većina je spremna da prebrodi trenutne poteškoće, zaključuje Jankovski.

XS
SM
MD
LG