Linkovi

Obama: Rusija ometa umerenu opoziciju u Siriji


Američki predsednik Barak Obama odgovara na pitanja novinara u Beloj kući
Američki predsednik Barak Obama odgovara na pitanja novinara u Beloj kući

Američki predsednik na današnjoj konferenciji za novinare u Beloj kući odbacio tvrdnje zvanične Moskve da su svi rivali sirijskog predsednika Bašara al-Asada povezani sa teroristima...

Američki predsednik Barak Obama poručio je da ruski vazdušni udari u Siriji, čiji je cilj pružanje podrške režimu Bašara al-Asada, ometaju umerenu opozicuju i samo jačaju poziciju Islamske države.

Rusija insistira na tome da su napadi koje sprovodi na teritoriji Sirije isključivo upereni protiv Islamske države, ali je predsednik Obama na današnjoj konferenciji za novinare u Beloj kući odbacio tvrdnje zvanične Moskve da su svi Asadovi rivali u Siriji povezani sa teroristima. Opozicija u Siriji i brojni zapadni zvaničnici takođe tvrde kako je Asadova opozicija u stvari meta ruskih napada.

"Problem je Asad i brutalnost koju primjenjuje nad sirijskim narodom. Mi nećemo sarađivati sa Rusijom u kampanji koja je usmerena na uništenje onih kojima je dosta Asadovog režima", rekao je Obama, ističući da je ruska akcija u Siriji motivisana njenom slabošću, i kako su napadi sa ciljem da se podrži Asad - recept za katarstrofu.

Govoreći o lokalnim temama Obama je poručio Kongresu da neće potpisati zakon o budžetu, koji neće uzeti u obzir dugoročne interese SAD. Takođe je najavio da će, u svetlu jučerašnjih napada u Oregonu, lično politizovati pitanje kontrole naoružanja.

XS
SM
MD
LG