Linkovi

Obama: Vera jača od straha


Predsednik Obama drži govor na Nacionalnom molitvenom doručku u Vašingtonu, 4. februar, 2016.
Predsednik Obama drži govor na Nacionalnom molitvenom doručku u Vašingtonu, 4. februar, 2016.

U Vašingtonu je održan tradicionalni Nacionalni molitveni doručak, a prisutnim zvanicama iz svih krajeva sveta obratio se američki predsednik Barak Obama.

Predsednik Obama je govorio je o tome kako religija može da pomogne ljudima da prevaziđu strahove i kako je njemu pomogla u obavljanju posla.

Predsednik je pristsuvovao molitvenom doručku dan posle posete džamiji u Baltimoru, u državi Merilend - što je bila prva takva poseta od kada je stupio na dužnost predsednika. Obama je u džamiji govorio o važnosti saradnje u cilju rešavanja problema.

U svom izlaganju na molitvenom doručku, govorio je o tome kako vera može da pomogne u prevazilaženju straha koji može da podsakne sebične impulse, koji mogu da naruše veze u zajednici.

To je primalna emocija, strah, nešto što svi možemo da iskusimo. I može da bude zarazan i da se širi kroz društva i nacije. Ako dopustimo da nas obuzme, posledice straha mogu da budu gore nego bilo kakva pretnja spolja”.

Predsednik Obama je rekao da strah od nepoznatog i od onih koji su različiti od nas može da dovede do loših odluka, poput, kako je rekao, poziva nekih predsedničkih pretendenata da se zabrani dolazak sirijskim izbeglicama i drugim imigrantima. Tu se osvrnuo na posetu džamiji:

“Možda neki od vas znaju da sam juče posetio džamiju u Baltimoru kako bih dao do znanja našoj muslimanskoj, američkoj braći i sestrama da su i oni Amerikanci i da su dobrodošli ovde”.

Predsednik je završio govor molitvom pred brojnim prisutnim liderima.

“Molim se da održimo svoju obavezu da budemo dobri lideri Božjeg stvaralaštva, ove divne planete i molim se da svako dete vidimo kao svoje, vredno ljubavi i našeg saosećanja, i molim se da se uvek borimo za pravdu”.

Bilo je ovo osmo i poslednje prisustvo predsednika Obame na molitvenom doručku, jer se njegov drugi mandat završava sledećeg januara.

XS
SM
MD
LG