Linkovi

Obama: Nepokolebljiva borba protiv terorista


Predsednik Obama govori na samitu protiv nasilnog terorizma u Stejt Departmentu, 19. februara 2015.
Predsednik Obama govori na samitu protiv nasilnog terorizma u Stejt Departmentu, 19. februara 2015.

Američki predsednik Barak Obama poručio je da je tvrdnja terorističkih grupa da zapadne zemlje vode rat protiv islama – “gnusna laž”.

U Vašingtonu je završen trodnevni samit o borbi protiv nasilnog ekstremizma, u kojem su učestvovali delegati 65 zemalja. Američki predsednik Barak Obama poručio je da je svet ujedinjen protiv pretnje nasilnog ekstremizma i terorizma" i pozvao međunarodnu zajednicu da ostane nepokolebljiva u borbi protiv terorista. Američki predsednik je ponovio da je tvrdnja terorističkih grupa da zapadne nacije vode rat protiv islama – “gnusna laž”.

U obraćanju predstavnicima država članica međunarodne anti-terorističke koalicije, predsednik Barak Obama obećao je “neumornu bitku” protiv Islamske države i drugih terorističkih grupa. Obamina administracija veoma je vodila računa da u centru pažnje samita ne bude samo islamski, već sve vrste ekstremizma, a predsednik je danas ponovo odbacio ideju da zapadne zemlje u kojima većinu čine hrišćani i Jevreji vode rat protiv muslimana.

"Ideja da je Zapad u ratu protiv islama je gnusna laž.”

Obama je istakao da svetske vlade i kulture moraju da pronadju način za okončanje sektaških sukoba, uključujući i sukob sunita i šiita u muslimanskom svetu. Pored toga, svetski lideri moraju da pomognu ljudima da izadju iz siromaštva i represije, koji su, prema Obaminim rečima – rasadnik za regrutovanje novih terorista.

"Kada su ljudi potlačeni a ljudska prava uskraćena, posebno po sektaškim ili etničkim linijama, kada se ućutkuju glasovi neslaganja, to pothranjuje nasilni ekstremizam.”

Učesnicima se obratio i generalni sekretar UN Ban Ki-Mun. On je nasilje Islamske države i Boko Harama nazvao “ozbiljnom pretnjom medjunarodnom miru i bezbednosti” ali je dodao da i vlade širom sveta često snose odgovornost jer pojačavaju privlačnost terorističkih grupa medju stanovnicima koji se osećaju ugnjetenim.

“Tlačenje, korupcija i nepravda su rasadnik za nezadovoljstvo.”

Ban je dodao da “sprečavanje nasilnog ekstremizma i zaštita ljudskih prava idu ruku pod ruku” ali da borba protiv terorizma ne sme da se koristi kao način da se ućutkaju kritičari pojedinačni lidera.

"Nikada nećemo pronaći pravi put ako odbacimo svoj moralni kompas.”

Ministar spoljnih poslova Jordana, Naser Judeh, ocenio je da ključne komponente borbe protiv nasilnog ekstremizma moraju da budu obrazovanje, društvena integracija i pružanje mogućnosti za napredak u životu.

“Verske zajednice koje predstavljaju sve religije na ovoj planeti moraju da se ujedine u pristupu koji diskredituje ekstremističku ideologiju, ruši njene temelje, propoveda umerenost i medjuversku harmoniju. U tom pogledu, Jordan je pokrenuo mnoge takve pionirske inicijative.”

Američki državni sekretar Džon Keri je istakao da je eliminacija ekstremista sa bojnog polja nedovoljna, ako se ne spreči njihova regrutacija. On je takodje snažno upozorio da nema opravdanja za ekstremizam.

“Kakvo god da je nečije lično iskustvo, ne postoje istorijske, verske, ideološke, političke osnove, ekonomska nejednakost ili lična ambicija koja ikada može da opravda ubistvo dece, otmicu ili silovanje tinejdžerki ili pokolj nenaoružanih civila. Ta zverstva ne mogu da budu racionalizovana, ne mogu da budu opravdana, ona moraju da budu zaustavljena.”

Inače, u autorskom članku za Vol Strit Džurnal on je ocenio da je za uspeh u borbi protiv esktremizma potrebno pokazati svetu “snagu mirnih zajednica”. “Uspeh zahteva da se ponudi pozitivna i proaktivna vizija sveta u kojem postoje konkretnije alternative od nihilizma nasilnih ekstremista”, naveo je Keri.

XS
SM
MD
LG