Linkovi

Obama: Duga bitka protiv Islamske države


Predsednik obama uz iračkog premijera Hajdera al-Abadija i generalnog sekretar UN Ban Ki Muna predsedava Samitom lidera o borbi protiv Islamske države i nasilnog ekstremizma
Predsednik obama uz iračkog premijera Hajdera al-Abadija i generalnog sekretar UN Ban Ki Muna predsedava Samitom lidera o borbi protiv Islamske države i nasilnog ekstremizma

Američki predsednik Barak Obama poručio je da bitka protiv Islamske države neće biti kratka niti laka, ali da će je teroristička grupa na kraju izgubiti, jer „nema šta da ponudi sem patnje i smrti."

Obama je u Ujedinjenim nacijama predsedavao sastankom koalicije zemalja koje se bore protiv Islamske države.

Predsednik Obama poručio je da bitka protiv Islamske države neće biti dobijena samo na bojnom polju već i rešavanjem političkih, ekonomskih i kulturnih problema u regionima gde je prisutna Islamska država.

Islamska država pušta korene u područjima gde je, u nekim slučajevima, vlada neefikasna, u nekima izbio gradjanski rat ili besne sektaški sukobi. Kao posledica vakuuma koji postoji u mnogim od tih oblasti, Islamska država je uspela da ojača. Pokazali su se otpornim, vrlo su efikasni na društvenim medijima i uspeli su da privuku pristalice, ne samo u područjima gde operišu nego i u mnogim od naših sopstvenih zemalja. Biće uspeha, i biće nazadovanja.Ovo nije konvencionalna bitka. Ovo je dugoročna kampanja, ne samo protiv te konkretne mreže već i protiv njene ideologije.“

Američki predsednik je istakao da se više od 100 zemalja i institucija odazvalo pozivu da bude deo globalnog pokreta ujedinjenog u misiji čiji je cilj uništenje ekstremističke grupe. Objavio je da su se Nigerija, Tunis i Malezija pridružili koaliciji više od 60 zemalja koje se bore protiv Islamske države u Iraku i Siriji. Obama je naglasio da će ta borba biti duga ali da je ipak optimista.

“Kao i svi teroristi i tirani kroz istoriju, Islamska država će biti poražena jer nema šta da ponudi sem patnje i smrti. Ako pogeldate izveštaje o onima koji žive pod njihovom kontrolom, to je jedan surov, težak život koji se u dužem roku ne može dopadati ljudima. Mi ćemo na kraju odneti pobedu jer smo rukovodjeni snažnijom, boljom vizijom, posvećeni bezbednosti, ekonomskim mogućnostima i dostojanstvu svakog ljudskog bića.”

Kada je reč o Siriji, Obama je ponovio svoju poruku od prethodnog dana, da poraz Islamske države zahteva novog lidera i vladu koja će ujediniti Sirijce u borbi protiv terorističke grupe.

“Biće to kompleksan proces i, kao što sam već rekao, spremni smo da saradjujemo sa svim zemljama, uključujući Rusiju i Iran da bi se pronašao politički mehanizam potreban za početak procesa tranzicije”, istakao je Obama.

SAD su danas uvele sankcije 25 pojedinaca i pet grupa povezanih sa Islamskom državom, u nameri da joj otežaju i preseku pristup medjunarodnom finansijskom sistemu.

XS
SM
MD
LG