Linkovi

Tri grada se takmiče za Obaminu biblioteku


CORRECTION Obama Library
CORRECTION Obama Library

Iako mandat predsednika Obame traje još dve godine, nastojanja da se pronađe lokacija za otvaranje njegove biblioteke koja će ga predstavljati kao predsednika koji je osam godina bio na čelu Sjedinjenih Država već su u toku.

Izbor je, za sada, sveden na lokacije u tri savezne države koje su zauzimale važno mesto u životu predsednika Obame pre ulaska u Belu kuću - Njujork, Havaje i dve u Ilinoisu.

Na kampusu Univerziteta Ilinoisa,u Čikagu, glavna bibliotekarka Meri Kejs i njene kolege se nadaju da će jednog dana njihova institucija možda postati domaćin Obamine Predsedničke biblioteke.

Kejs misli da je lokacija Univerziteta, koji se nalazi u blizinu centra Čikaga, privlačna za Predsedničku biblioteku. A drugi razlog je:

Raznolikost - naš univerzitet ima najraznovrsniju etničku populaciju u zemlji, i mnogi od naših studenata su imali koristi od Obamine reforme imigracionaog sistema .”

Univerzitet Ilinoisa u Čikagu je najveći univerzitet u tom gradu. Tu je smeštena fondacija za Obaminu biblioteku, neprofitna grupa, koja ima za cilj razvoj i prikupljanje novca za buduću predsedničku biblioteku, muzej I fondaciju.

Projekat, koji obuhvata biblioteku, muzej i kancelarije, bi kako je procenjeno, koštao oko 500 miliona dolara.”

Predsednička biblioteka bi za univerzitet bila od ekonomskog značaja i pitanje je prestiža. Iako se Univerzitet nalazi u Čikagu, gradu koji je predsednik Obama nazivao svojim domom, pre dolaska u Belu kuću, Meri Kejs priznaje da im nedostaju lični kontakti sa Obamom i njegovom porodicom.

Nema ljudi, koje mi znamo, da su u kontaktu sa njim.”

Međutim njihovi čikaški konkurenti imaju lične kontakte. Nekoliko predsednikovih prijatelja i bivših savetnika rade na Čikaškom Univerzitetu.

Na istom univerzitetu je predsednik Obama predavao ustavno pravo pre nego što se okrenuo politici.

Den Vajnberg, vlasnik knjižare posvećene jednom drugom američkom predsedniku, Abrahamu Linkolnu, kaže da bi, ako se predsednička biblioteka otvori u Čikagu, to bila prva predsednička biblioteka u sastavu Nacionalnog arhiva u državi Ilinois.

Čudno je da mi nemamo predsedničku biblioteku, ali ako je najveći konkurent Njujork, a Obama odluči da se preseli u Njujork, onda sve pada u vodu.

Njujorški Univerzitet Kolumbija, na kome je Predsednik Obama pohađao postdiplomske studije, takođe želi prvu predsedničku biblioteku.

Četvrta lokacija u razmatranju je Honolulu, predsednikov rodni grad. Obama je jedini predsednik rođen na Havajima. Planom se predvidja gradnja objekta na obali okeana dostupnog 8 miliona turista koji godišnje posećuju tu ostrvsku državu.

Vajnberg kaže, da sa prednošću koju ima Čikago, niko ne može da se meri. A to je veza predsednika Obame sa nasleđem njegovog idola, predsednika Abrahama Linkolna.

Obama je vrhunac Linkolnove proklamacije o emancipaciji.” ,

Konačna odluka je na predsedniku Obami. Ali i ako odluči da svoju biblioteku izgradi van Čikaga, nije sve izgubljeno za taj vetroviti grad.

Filmski režiser i kreator “Ratova zvezdaDžordž Lukas izabrao je Čikago za gradnju muzeja umetnosti i filma duž jezera Mičigen. Planirano je da objekat, vredan 300 miliona dolara, bude otvoren 2018.

XS
SM
MD
LG