ponedeljak, 02. maj 2016

Aktuelno / Globalne teme

Obama: Poseta Burmi nije podrška vladi

Obama je rekao da je ispoljena predanost daljim političkim reformama u Burmi i da to zaslužuje ohrabrenje

Predsednik Barak ObamaPredsednik Barak Obama
x
Predsednik Barak Obama
Predsednik Barak Obama
Glas Amerike
Predsednik Barak Obama je izjavio da njegova predstojeća poseta Burmi ne predstavlja podržavanje vlade, nego pre priznanje procesa političkih reformi koje se sprovode u toj zemlji. Obama je rekao da je ispoljena predanost daljim političkim reformama u Burmi i da to zaslužuje ohrabrenje.

„Ali ne mislim da iko ima iluzije da je Burma već stigla tamo gde treba da bude. S druge strane, ako budemo čekali da ona dostigne savršenu demokratiju, podozrevam da ćemo čekati užasno dugo“, rekao je američki predsednik.

On je objasnio da je cilj njegove posete isticanje napretka koji se postiže i isticanje koraka koje Burma mora da preduzme. Obama je to rekao u Bangkoku, na konferenciji za novinare sa tajlandskim premijerom Jinglukom Šinavatrom. Tajland je prva stanica turneje po Aziji, tokom koje će posetiti i Burmu i Kambodžu.

Turneja podvlači Obamino povećano fokusiranje na Aziju, u okviru njegovih nastojanja da ojača američku ekonomiju tokom drugog predsedničkog mandata. Kada sutra doputuje u Burmu, Obama će biti prvi američki predsednik koji posećuje zemlju koja je decenijama bila pod čvstom vojnom diktaturom.

Obama će takođe prisustvovati samitu ASEAN-a, Organizacije država Jugoistočne Azije u Kambodži, još jednom odredištu na kojem se očekuje da će pokrenuti pitanja u vezi sa problemima dugotrajnog kršenja ljudskih prava.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE