Linkovi

Obama o Iranu sa arapskim liderima


Predsednik Barak Obama sa liderima Saveta za saradnju zalivskih zemalja
Predsednik Barak Obama sa liderima Saveta za saradnju zalivskih zemalja

Predsednik Barak Obama je na samitu u Kemp Dejvidu informisao lidere zalivskih zemalja o američkom stavu o pregovorima sa Iranom

Predsednik Obama pokušava da ublaži zabrinutost arapskih lidera u pogledu mogućeg dogovora sa Teheranom.

Jedan od Obaminih glavnih savetnika za nacionalnu bezbednost, Ben Rouds, rekao je da su učesnici samita okončali prvo radno zasedanje, koje je bilo fokusirano na Iran, i nastavili razgovore tokom ručka u predsedničkom odmaralištu, u Merilendu. Obama pokušava da uveri lidere Saveta za saradnju zalivskih zemalja da Sjedinjene Države razumeju strahovanja regiona u pogledu iranskih akcija u tom području, poručio je Rouds.

Takođe je najavio da će Obamina administracija da ubrza pomoć liderima zalivskih zemalja koje traže podršku za razvoj regionalnih odbrambenih kapaciteta, naročito u oblastima bezbednosti u sajber prostoru, te pomorske i pogranične bezbednosti.

Učesnici samita u Kemp Dejvidu takođe će raspravljati o drugim bliskoistočnim pitanjima, među kojima su sukobi u Iraku, Siriji. Jemenu i Libiji. Na sastancima učestvuju saudijski prestolonaslednik i njegov zamenik, kuvajtski i katarski emir, te visoki zvaničnici iz Bahreina, Omana i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Predsednik Obama je na početku samita, sinoć u Beloj kući, rekao da se region suočava sa veoma teškim vremenima.

XS
SM
MD
LG