Linkovi

Obama doputovao u Etiopiju


Predsednik Obama stizze na medjunarodni aeordorom u Adis Abebi. 26. juli, 2015.
Predsednik Obama stizze na medjunarodni aeordorom u Adis Abebi. 26. juli, 2015.

Američki predsednik Barak Obama je doputovao u Etiopiju radi dvodnevnih razgovora fokusiranih na terorizam, ljudska prava i gradjanski rat u Južnom Sudanu.

Njega je danas na Medjunarodnom aerodromu u Adis Abebi dočekao etiopski premijer Hailemariam Desalenj. Predsednik Obama je potom otišao u američku ambasadu gde se susreo sa osobljem.

On sutra treba da održi bilateralne razgovore sa etiopskim liderima i sastanak sa liderima istočno afričkih zemalja u cilju diskusija o konfliktu u Južnom Sudanu.

Pre Etiopije, predsednik Obama je proveo dva dana u rodnoj zemlji njegovog oca, Keniji, gde je pozdravljen kao njihov sugradjanin.

On je u govoru u Najrobiju izneo svoj pogled na budućnost te istočno afričke zemlje. Predsednik Obama je ukazao da je Kenija na prekretnici "prepunoj opasnosti, ali isto tako ogromnih mogućnosti." On je pohvalio napredak te zemlje od 1963. kada je stekla nezavisnost, izmedju ostalog okončanje jednopartijske uprave i sveobuhvatnog, plemenskog i etničkog nasilja koje je izbilo 2007. i trajalo više meseci.

Predsednik Obama je istakao da budući uspeh Kenije zavisi od tri ključna stuba: jake i transparentne demokratske uprave, univerzalnog ekonomskog razvoja i jakog osećaja nacionalnog identiteta koji "odbacuje konflikt u ime budućeg mira i izmirenja." On je apelovao na Najrobi da poveća nastojanja na iskorenjenju korupcije, rekavši da bi "svaki šiling kojim je plaćeno mito, mogao biti u džepu nekoga ko vredno i pošteno radi."

Predsednik Obama je obratio posebnu paznju na jednakost polova rekavši: "Kenija neće uspeti ukoliko tretira devojke i žene kao gradjane druge klase." On je pozvao na okončanje prakse prinudnih brakova, polnog sakaćenja i zabrane devojčicama da se obrazuju, jer kako je naveo, to je "praksa kojoj nema mesta u 21 veku."

Američki predsednik je takodje upozorio da "politika koja je bazirana isključivo na plemenskoj i etničkoj pripadnosti vodi ka podelama u zemlji," i dodao da će zajednički osećaj nacionalnog jedinstva onemogućiti terorističke grupe da eksploatišu Keniju. On se potom sastao sa liderima gradjanskog društva u Keniji pre no što je otputovao u Adis Abebu kao prvi predsednik SAD koji dolazi u posetu Etiopiji.

XS
SM
MD
LG