nedelja, 07. februar 2016

Aktuelno

Hosino: Nastavak krize zbog podela u Siriji

Nezavisni analitičar Omar Hosin kaže da bi zbog verske i etničke podeljenosti Sirija mogla više da sledi stopama Iraka, a manje Libije

Nezavisni analitičar Omar HosinoNezavisni analitičar Omar Hosino
x
Nezavisni analitičar Omar Hosino
Nezavisni analitičar Omar Hosino
Branko Mikašinović
Da li se sukobi u Siriji izmedju sunita i šiita pretvaraju u verski konflikt i da li bi on mogao da se prelije u susedne zemlje bilo je prvo pitanje koje je kolega Branko Mikašinović postavio nezavisnom političkom  analitičaru, Omaru Hosinu.

Hosin: Konflikt u Siriji se menja i postaje sve žešči. Prvih sedam meseci su vodjeni mirni protesti, koji su zatim prerasli u oružane sukobe. Opozicija se uglavnom sastoji od sunita, dok su pristalice režima prevashodno Alaviti. Sunitiski gerilci sada dolaze i iz inostranstva i pridružuju se pobunjenicima, a medju njima su i Pakistanci, Saudijici, Čečeni i drugi. Pored sunita, koji su pod Asadovom upravom imali i još uvek imaju  status gradjana drugog reda, Alaviti imaju privilegovan položaj, dok se druge manjine, kao što su Kurdi, bore protiv statusa kvo, da bi ostvarile svoje  političke aspiracije, a hriščanske grupe kao i Druzi na jugu nastoje da ostanu neutralni. Ono što postaje sve jasnije jeste da je opozicija uspela da ostvari percepciju da se borbom protiv Asada, vodi borba protiv okupatora zemlje.

Glas Amerike: Da li je prisustvo džihadista u Siriji legitiman razlog za zabrinutost?

Hosin: Jeste, to je ozbiljan problem, pošto pristiže sve veći broj džihadista koje finansijski uglavnom podržavaju salafistički šeici i imami. Do sada imamo dva iskustva  sa angažovanjem stranih džihadista u regionalnim sukobiima: prvo u Iraku, što je ostavilo pogubne posledice sa strašnim sektaškim nasiljem, posebno 2006. i 2007, i Libiju gde su strani džihadisti bili angažovani u borbi protiv Gadafija. Medjutim, na izborima održanim posle svrgavanja Gadafija “Muslimansko bratstvo” je pokazalo slabije rezultate nego u bilo kojoj drugoj arapskoj zemlji zahvaćenoj “arapskim prolećem”. Uprkos velikom broju džihadista u Libiji oni nisu bili odlućujući ili destabilizujući faktor. Sirija će biti negde izmedju ove dve zemlje; drugim rečima, ne znamo kom scenariju će se prikloniti, iračkom ili libijskom, mada bi na osnovu svoje verske i etničke podeljenosti ta zemlja ipak mogla da više da sledi stopama Iraka, a manje Libije.

Glas Amerike: Kako bi podeljena opozicija mogla da bude efikasnija u borbi protiv Asadovog režima?

Hosin: Sirija je složena i veoma podeljena zemlja u tri različita smera; prvo, imamo sekularno-islamističku podelu, kao što je to slučaj sada u Egiptu, mada ta podela ustvari postoji i medju pristalicama vlade i opozicije. Drugo, imate arapsko-kurdsku podelu u svetlu kurdskih zahteva za federalizacijom i većom autonomijom, čemu se i islamisti i Arapi protive. I treće, postoji podela izmedju sunita i Alavita, kao i izmedju sunita i drugih manjina, posebno hriščanskih grupa. Sve ove grupe, medjutim, izražavaju bojazan od sunitske dominacije, osvetničkih akcija i krvoprolića. Takva situacija stvara povoljne uslove za nastavak konflikta, pa i održavanje Asadovog režima na vlasti barem za dogledno vreme.
Ovaj forum je zatvoren
Razvrstavanje komentara
Komentari
     
od: Milisav iz: Srbija
13.09.2012 00:28
Asada treba ostaviti da obavi izbore koje treba nadgledati i tako ostvariti ako bude nadglasan relativno pogodan prelaz u neko drugo resenje zemlje ali bez podele i daljeg krvoprolica.
Pa zar se medjunarodna zajednica stvarno jos nije privela pameti iz dosadsnjih iskustava iz nekoliko zemalja ili neko voli da prodaje oruzje i na njemu ostvaruje dobru zaradu a naivni da ginu i zemlja da im se unistava.

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
05.02.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE